Великобритания глоби Facebook със сума, която компанията изкарва за 5 минути


Великобритания глоби Facebook със сума, която компанията изкарва за 5 минути
Снимка: Getty Images/Guliver

2518

Великобритания наложи глоба в размер на 500 000 паунда на социалната мрежа Facebook заради скандала с изтичането и манипулирането на данни на потребители.

Глобата е по-специално за две нарушения на Закона за защита на данните. Службата на комисаря по информацията (ICO) е заключила, че Facebook не е успяла да защити информацията на своите потребители и не е прозрачна за това как тези данни са събрани от други лица.

„Facebook не успя да предостави видовете защита, които се изискват съгласно Закона за защита на данните", казва британският комисар по защита на информацията Елизабет Денъм, цитирана от The Guardian.

„Глобите и наказателните преследвания наказват лошите актьори, но истинската им цел е да променят и възстановят доверието в нашата демократична система", пояснява тя.

Сумата обаче няма да направи особено впечатление на Facebook, която през първото тримесечие на 2018 г. е печелила по 500 000 паунда на всеки пет минути и половина.

Заради времето, в което са станали нарушенията, ICO заяви, че не е в състояние да наложи санкциите, въведени от новия европейски регламен GDPR, който ограничава глобите на по-високо ниво от 20 млн. евро или 4% от световния оборот - в случая с Facebook - 1,9 млрд. долара. (1,4 млрд. паунда). Ограничението от 500 000 паунда е определено от Закона за защита на данните от 1998 г.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички