Лекари настояват за по-добра охрана в лечебните заведения


Лекари настояват за по-добра охрана в лечебните заведения
Снимка: Thinkstock

3049

Лекарите от бургаска болница, които станаха обект на агресия от пиян и дрогиран пациент, настояват да се вземат мерки за охраната на лечебните заведения, за да могат да работят спокойно. Те обаче са категорични, че не биха се отказали от професията си заради такива инциденти.

Колеги на медиците от бургаската болница излязоха днес на мълчалив протест. Той се подкрепя и от медици от други лечебни заведения в Бургас.

Агресивният пациент е докаран в болницата във видимо нетрезво състояние, но в съзнание.

„Беше контактен, повръщаше многократно и отказваше да му се правят изследвания и да му се взима кръв. След минути загуби съзнание, което беше повод да повикам дежурния реаниматор”, каза д-р Симеон Печев, дежурен лекар в спешното отделение, който първи го е прегледал.

Д-р Александър Серафимов, който е извикан, заварил пациента на легло, а при опита да го прегледа той скочил, започнал да буйства и псува. „Обърна леглото, за малко не пострада и пациент със сърдечна болка, който лежеше на съседното легло. Насочи се към мен с юмруци, започна да ме удря в корема, повали ме на земята и продължи да ме рита в слабините и в краката”, разказа той.

Най-тежко е пострадал портиерът на болницата, който е повикан от санитар, след като двамата лекари и близък на друг пациент не успели да озаптят развилнелия се младеж.

Портиерът е със счупен нос и травма на крака. Предстои му операция на носа. „Искахме да го сложим на леглото, за да продължат да го лекуват”, обясни той пред bTV.

„Не бихме се отказали да се занимаваме с това, вършим го с желание и страст, но тези неща са неприятни и ни пречат ни да си вършим работата”, каза д-р Печев.

Агресивният пациент Кирил Нойков е от София, пристигнал е в Созопол с брат си и приятел, за да работи в заведение. Той е криминално проявен, лежал е в затвора за кражби.

Зам. –директорът на болницата Христо Добрев настоя при деяния срещу лекари съдебното производство да бъде по-бързо и адекватно и да се получават заслужени присъди и наказания. „Ние сме призвани да лекуваме и да помагаме на пациентите, а не да бъдем нападани и нашите колеги да стават пациенти”, категоричен беше той.

Трябва да се вземат по-сериозни мерки относно охраната, за да можем да работим спокойно, каза д-р Серафимов.

„Агресията над лекарите трябва да се прекрати. От една страна, това е самосъзнанието на обществото. От друга страна, през последните години може би медиите допринесоха за това, че дадоха гласност на т. нар. лекарски грешки и това призини уважението към бялата престилка”, коментира и д-р Нено Шопов, началник на отделението по хирургия.

Той обаче не приема идеята за „черен списък” – на пациентите, които са посегнали на лекар, да им бъде отказвана медицинска помощ.

„Все пак трябва да си изпълним дълга към пациента. Трябва да се криминализират тези деяния и да има по-бързо производство”, отбеляза той.

Нападателят е задържан за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянната му мярка за задържане.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички