Лондон поиска отлагане на Brexit, ЕК има свой план


Лондон поиска отлагане на Brexit, ЕК има свой план
Снимка: Pixabay

3017

Великобритания поиска от лидерите на ЕС отлагане на Brexit до 30 юни, съобщи британският премиер Тереза Мей.

Мей каза, че е писала на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го информира, че Великобритания иска удължаване на член 50 за периода до 30 юни. "Не искам дълго удължаване", заяви тя, предупреждавайки британския парламент, че дългото забавяне ще означава, че Великобритания ще трябва да проведе Европейски парламентарни избори в края на май.

"Идеята, че 3 години след гласуването за напускане на ЕС искаме от хората в тази страна да избират нови депутати за европарламента е вярвам, неприемлива", заяви Мей. "Като премиер аз няма да се подготвям за удължаване на Brexit повече от 30 юни", добави тя.

В писмото си до Туск, което беше публикувано от Даунинг Стрийт, Мей казва, че смята да върне сделката, която бе договорена от нея и ЕС обратно в парламента нищо, че тя бе отхвърлена вече два пъти.

"Ако предложението премине аз съм сигурна, че парламента ще ратифицира сделката. Но това определено няма да може да приключи преди 29 март", написа тя добавяйки, че графикът за прокарването на необходимото законодателство, което ще позволи Brexit е "неизбежно сигурно".

"Ето защо искам да информирам Европейския съвет, че Великобритания иска удължаване на член 50 за периода до 30 юни 2019 г.", пише Мей.

Отлагането на планираното за 29 март напускане крие "сериозни", предупредиха моментално от Европейската комисия. Според ЕК лидерите на държавите членки трябва да ограничат избора между кратко забавяне на Brexit - до 23 май (когато са изборите за евродепутати) или за по-дълъг период – "поне до края на 2019 година".

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички