"Телетол" обвинява АПИ в поддържане на монопол и престъпления заради тол системата


"Телетол" обвинява АПИ в поддържане на монопол и престъпления заради тол системата
Снимка: Телетол

6489

"Къде е тол системата - във фирмата изпълнител или в държавата; кой има интерес от монопола, който изкуствено се поддържа от АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура" - бел. ред.), и то по брутален начин; кой го прави, защо го прави и има ли контрол върху институцията" - тези въпроси отправиха чрез пресконференция в БТА представителите на "Телетол", убедени, че не се допуска конкуренция на пазара и че неоснователно е прекратен договорът им.

Според Мартин Димитров от компанията, "ако има монопол, който има контрол върху институция, говорим за загуба на суверенитет на едно от малкото звена, които работят в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ако загубим МРРБ, това означава, че министерството не се управлява нито от министъра, нито от заместника, Агенцията не се управлява от хората, избрани от вас и от нас чрез системата, която е избрана в България".

Пред Expert.bg от "Телетол" обявиха, че 6 месеца бил възпрепятстван достъпът им до системата на АПИ. "Агенцията отказа парола за достъп до тол ситемата, с което блокира дейността на втория лицензиран доставчик на тол услуги (винетки и такси) - "Телетол" АД, алармираха от фирмата и поясниха, че по силата на договор от 14 май 2019 г., между АПИ и „Телетол“, администрацията била длъжна веднага да предостави парола за връзка със системата за тестове.

От "Телетол" припомниха, че договорът им бил изненадващо прекъснат чрез прессъобщение, поради което дори не могат да обжалват. "Прессъобщението не е административен акт, който да представим в съда, може да е фалшива новина", изтъкна още Димитров. Според засегнатата компания скандалното прекратяване на договора втвърдява монопола на единствения търговец на пътни такси в ущърб на потребителите и държавата. "След безполезна кореспонденция и разговори, стана ясно, че АПИ изчаква одобрение от австрийската фирма КАПШ, избрана да изгражда тол системата в България и вместо да проведе тест за съвместимост, с решение от 19 юни 2019 г. АПИ прекратява договора на „Телетол“ заради „липса на техническа съвместимост“, която на практика фирмата не е имала възможност да докаже, посочиха още представителите на Телетол.

"Ще сезираме прокуратурата за действията на директора на националното тол управление за престъпление по длъжност", заяви Мартин Димитров и изрази надежда поне да бъде проучен случаят. "Същият сигнал ще пуснем и срещу председателя на Управителния съвет на АПИ и ще изчакаме да ни даде някой решението, което все пак да можем да обжалваме, за да сезираме Административния съд, който да отмени това, което считаме, че незаконно е направила Агенцията. Искаме и да уведомим министър-председателя на България, защото считаме, че има условия за загуба на суверенитет на едно цяло министерство", добави експертът.

"Въвеждането на тол системата в държавата създава и специфичен бизнес, който да оперира с обществен ресурс от близо 1,5 млрд. лв. (постъпления от пътни такси), събирането на които остава в ръцете на една фирма. От друга страна, липсва алтернатива за продажба на винетки при евентуален срив, от какъвто нито една система не е застрахована", посочиха още от "Телетол". Според тях всяко забавяне разширява пазарната ниша на първия доставчик в ущърб на бъдещите му конкуренти. От компанията заявяват, че престъпното отношение към доставчиците на тол услуги компрометира системата и създава европейски прецедент, при който България е единствената държава, която стартира тол системата си в условията на монопол на частна фирма.

Предвид случващото се от „Телетол“ изразиха съмнения дали тол системата е изградена съгласно техническите изисквания и е в готовност да бъде тествана от 16 август, или от 1 юли, както първоначално беше обявено.

В края на миналата седмица АПИ съобщи, че още двама кандидати за Национален доставчик на услуги (НДУ) искат да партнират на Агенцията в събирането на пътни такси. Стана ясно, че с решение на Управителния съвет е вписан „Конкорд Смарт Инфраструктура” АД, който желае да продава електронни винетки, както и маршрутни карти и бордови устройства при старта на търговската експлоатация на тол системата. Дружеството е преминало проверка по същество дали отговаря на изискванията и вече има решение за подписване на договор.

На 4 юни 2019 г. заявление за регистрация е подал и четвърти кандидат за НДУ – „Иком“ ООД, който все още е в първия етап на процедурата – да се установи дали отговаря на условията и едва тогава да се впише в регистъра.

В същото прессъобщение АПИ коментира, че фирмата "Телетол" е отстранена от процедурата, "тъй като не постигна оперативна съвместимост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси".

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички