"Еврохолд" преговаря и за ЧЕЗ Румъния


"Еврохолд" преговаря и за ЧЕЗ Румъния
Снимка: БГНЕС

7139

Най-големият публичен холдинг в България "Еврохолд" АД иска да купи активите на ЧЕЗ в Румъния. Това съобщиха от ръководството на дружеството на специално организирана дискусия.

Холдингът е заинтересован и от активите на чешката енергийна група в други балкански държави, като очаква да има сериозна конкуренция за активите ѝ в Румъния. По този начин от дружеството потвърдиха идеята си за създаване на балканска електроенергийна група. Чешката група има активи и в Турция.

Компанията е на финалната права за придобиването на българските активи на ЧЕЗ и очаква да приключи сделката до края на 2019 г. или най-късно в началото на 2020 г. – след получаване на съответните регулаторни одобрения. Поради сложността на сделката, по нея работят над 120 различни експерти. "Не виждаме причина КЗК да не одобри сделката", каза Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд" АД. По думите му пoдoбeн xoд би бил "нaциoнaлнo пpeдaтeлcтвo", тъй ĸaтo e много пo-лecнo дa бъдe ĸoнтpoлиpaнa бългapcĸa ĸoмпaния, oтĸoлĸoтo чyждecтpaннa.

Придобиването се осъществява чрез нова компания, регистрирана в Холандия, с цел по-лесно привличане на чужди инвеститори, като цената е 335 млн. евро. Сделката се финансира със заем от две инвестиционни банки (Deutsche Bank и Nomura) плюс увеличаване на собствения капитал на "Еврохолд" - с 80 млн. евро. Ако КФН не разреши увеличението, холдингът има резервен вариант – финансиране на сделката със собствени средства, принадлежащи на инвеститорите в холдинга.

"Ние сме най-добрият кандидат за подобен чувствителен бизнес. Можем да купим такъв актив, да го управляваме добре и това да бъде в интерес на българските потребители", каза Кирил Бошов, председател на управителния съвет на "Еврохолд".

За да управлява новата компания в България, ще бъде създаден енергиен борд от трима енергийни експерти с дългогодишен опит в бранша – Дан Станку, Георги Миков и Гари Левсли, като техните компетентности ще се допълват.

Компанията има амбициозна инвестиционна програма, като до края на 2020 г. ще вложи 270 млн. лева в развитие на мрежата, а до 2024 г. е приготвила още 260 млн. лева.

Основната цел е намаляване на търговските загуби в разпределението на ток. Отделно, ще има стремеж да се подобри ефективността на работата на дружествата и качеството на процесите и услугите. "Ще обърнем внимание на 1000 различни процеса в дружествата", отбеляза Гари Левсли.

Планирано е въвеждането на интерактивни платформи за взаимодействия с потребителите, смарт системи за измерване и управление на енергията, интелигентни електромери с дистанционно измерване. Новите "умни" електромери трябва да бъдат въведени до 2024 г.

Новата система ще включва моментално известяване (с текстово съобщение) при аварии с информация за проблемите и колко време ще бъде необходимо за отстраняването им.

Целта е да се действа максимално бързо при авария и възможно най-малко клиенти да остават без електрозахранване.

Освен това има идея да се стимулира слагането на соларни панели от домакинствата върху жилищните сгради, с които самите домакинствата да се превърнат не само в потребители, но и в производители на ток. Засега обаче не са ясни финансовите параметри на тази идея, както и други подробности за реализацията ѝ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички