16 от 31 продукта са по-скъпи в България, отколкото в Германия и Австрия


16 от 31 продукта са по-скъпи в България, отколкото в Германия и Австрия
Снимка:

3226

Цената е най-големият проблем, който видя министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по отношение на хранителните продукти от еднакви марки и еднакъв тип, които се продават на българския пазар и на пазарите в Австрия и Германия. Министърът изрично каза след днешното заседание на Министерския съвет, че по отношение на качеството отклоненията са "в рамките на допустимото". Той не отговори на настоятелен въпрос да съобщи имената на производителите и марките.

По думите на Поражнов "леко безпокойство" създават резултатите от ценовия анализ. За 16 от 31 продукта има "значително по-висока цена" в България, като най-фрапантна била разликата при продукт "детско пюре", където разликата е двойна - от 90% по-скъпо у нас до 107%. Точно при пюретата е открита и разлика в съдържанието на съставките - един от 7 вида продукти, при които има различни съставки на етикета в България и етикета от Западна Европа. Високи проценти в разликата има при млечните и шоколадовите продукти – от 20 до 70% разлика в цената в ущърб на българския потребител. Това не са незначителни разлики, които биха били обяснени с някакви производствени разлики, смята министърът. Заради това още утре ще има среща при Порожанов на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и няколко потребителски асоциации, за да има обсъждане на темата.

Същевременно Румен Порожанов каза, че всички открити разлики в качеството т.е. при физико-химичния анализ, са "незначителни" и в рамките на европейския регламент от 2011 година за качеството на храните. Около 20% изследваните продукти (бел. ред. - 31 изследвани продукта, 5 типа продукти: месни, млечни, шоколадови, детски храни и безалкохолни напитки) имат разлика в съставките спрямо посоченото на етикета, каза министърът.

Порожанов обеща, че на 17-18 юли темата за стандарта на хранителните продукти ще бъде представена на Европейския съвет, но вносител на въпроса ще е Словакия. Съответно земеделският министър обеща да има обща позиция на страните от Източна Европа, която да бъде представена пред ЕК с идеята да се изготви единен режим за стандарт за качеството и цените на храните навсякъде в ЕС.

Земеделският министър обеща до края на деня да бъдат качени всички данни от сравнителното изследване на Българската агенция на храните (БАБХ).

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички