Адемов: Проблемите на хората с увреждания не започват с оставката на Петков


Адемов: Проблемите на хората с увреждания не започват с оставката на Петков
Снимка: БГНЕС

2380

Съдбата на деца с увреждания не може да бъде заложник за главата на министър, който и да е той. Проблемите на хората с увреждания са от дълги години, много по-назад във времето и не започват с оставката на министър Бисер Петков. Това каза бившият социален министър Хасан Адемов.

"Искам да кажа нещо, което стои в основата на сгъстяването на проблемите през последните месеци и седмици. Знаете, че в управлението на този мандат участват националисти и като че ли патриотичната пара в предизборната и управленска програма вместо в реалната политика, отива повече в свирката", допълни още Адемов в интервю за bTV. 

Той припомни, че още в предизборната програма на "Патриотите" Каракачанов заяви, че ще се икономисат 600 млн. лв. от ревизията на инвалидните пенсии. Една година вече се вижда, че това няма как да стане.

"Министър Петков беше принуден да внесе концепция за поредната реформа в ТЕЛК и това доведе до повишаване на напрежението и протест на майките на деца с увреждания. Като профил той е изключително деликатен и диалогичен, и намери общ език с хората с увреждания", коментира още бившият министър.

Адемов допълни още, че едва след оставката му се появи безпрецедентна подкрепа: "Аз обаче я очаквах преди това, защото усилията бяха само негови, той остана сам."

"Мисля, че Мая Манолова е участвала в подготовката на новия закон, но основните текстове са на майките на деца с увреждания. Министърът по телефона е приел законопроекта, като според омбудсмана не се изискват допълнителни финансови ресурси – нещо, което е изключително съмнително. На разговор с премиера министър Петков е заявил, че мерките ще струват минимум 300 млн. лв. за всяка година", разясни Адемов.

Според него не е възможно да има решение на проблемите на хората с увреждания без някакъв допълнителен финансов ресурс: "Необходим е екипен принцип за решаването на тези проблеми. Много се надявам това да не е измерване на рейтинги на участниците в този диалог, но е възможно е да има и такъв момент. Трябва да бъде потърсен начин да се балансират възможностите. Ясно е, че са нужни отстъпки и от двете страни."

В коментар за внесения вот на недоверие към кабинета Адемов каза: "Нека да внесат аргументите и мотивите на вота и тогава партията ще реши дали да ги подкрепи. Ние имаме основания за това като опозиция, но и сме удовлетворени сме от факта, че след шест месеца БСП стигнаха до извода, че актуалната тема за вот на недоверие е „Сигурност”. Ние я бяхме предложили още на миналия вот."

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички