Ананиев обеща единни стандарти за държавни и общински болници


Ананиев обеща единни стандарти за държавни и общински болници
Снимка: БГНЕС

3242

Решение на натрупаните проблеми не трябва да се търси само в намирането на ресурс, без да има трайни законодателни промени. Това отговори здравният министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос за състоянието на общинските болници по време на парламентарния контрол.

Финансирането на общинските болници е регламентирано в разпоредбите на закона за лечебните заведения. Общината взима решения за тяхното финансиране и структуриране, като те могат да ги финансират извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, посочи Ананиев, цитиран от БГНЕС.

Решение на натрупаните проблеми не трябва да се търси само в намирането на ресурс, без да има трайни законодателни промени, закриване на неефективни дейности и структури и адекватни механизми за контрол, категоричен беше ресорният министър. Той изтъкна още, че причините не са от една и две години, а наливането на ресурс в нереформирани структури води до неефективен резултат и разходване на средства и некачествено лечение.

„МЗ ще направи оценка и анализ на здравните рискове и ще предложи мерки за оздравяването им. Ще се изработят единни стандарти за управление на държавни и общински лечебни заведения“, обясни Кирил Ананиев.

Освен това щели да се създадат механизми за контрол, което, според министъра, ще доведе до възможност да има отговорно финансово управление.

На друг депутатски въпрос - относно политиката за преодоляване липсата на животоспасяващи медикаменти, реимбунсирани от НЗОК, Ананиев даде положителен пример за преодоляване на проблема с реекспорта на лекарства с горещата телефонна линия за инсулин.

Здравният министър коментира, че в основата на проблема към настоящия момент проблем в лекарствената политика, е снабдяването с животоспасяващи лекарствени продукти като инсулин, лекарства за епилепсия, ревматоиден артрит, множествена склероза, онкологични заболявания и други, обект на паралелна търговия, водеща до дефицит на нашия фармацевтичен пазар.

Причина за този дефицит е извършваният реекспорт към страни от ЕС, където тяхната цена е много по-висока, посочи Ананиев. Той увери, че усилията на МЗ са насочени към предприемане на мерки за преодоляване на този проблем.

МЗ призова притежателите на разрешения за употреба, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства да изградят свои етични правила и да ги спазват, за да не се стига до шокови ситуации на пазара.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички