БСК със статистика: Нетната заплата у нас е по-висока от тази в Сърбия и Македония


БСК със статистика: Нетната заплата у нас е по-висока от тази в Сърбия и Македония
Снимка: iStock

3089

"Твърдения, че "в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, а Македония е с 16% нагоре", имат качеството на фалшиви новини, а истината е съвсем друга". Това обяви Българската стопанска камара (БСК).

За да покаже действителната картина, БСК е събрала и сравнява данни за заплащането на труда, производителността и заетостта в четирите балкански държави. Сравнението и коментарът са публикувани на сайта на камарата в рубриката "Стига вече".

Според статистическите данни през април-май 2017 г. брутната работна заплата в Македония и Сърбия наистина е по-висока от тази в България, но не с една трета, а символично, с незначителните 2%. За разлика от брутната заплата, нетната (след плащане на данъци и осигуровки) у нас е по-висока и то чувствително - с около 11% спрямо Македония и с 6% спрямо Сърбия. При това "високите" средни заплати в двете славянски съседки вървят в комплект с по-ниска заетост - там безработицата е доста по-висока от българската, подчертават от БСК, информира в. "Сега".

Вярно е, че нашите заплати изостават от румънските - с около 27% и 20% съответно при брутната и при нетното заплащане. Но това си има своето логично обяснение: през 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на човек по паритет на покупателната способност (ППС) от 62,6% от средното за ЕС. Резултатът на България е едва 45,1 на сто. Точно заради тази разлика - над 38,8% по-висока производителност на труда, румънски работник или служител средно получава с около 20% по-високо заплащане от българина.

Преди 2007 година България беше преди Румъния, а сега местата са разменени, защото Румъния прави реформи и икономиката ѝ се развива по-добре. По данни на Световната банка и на МВФ брутният вътрешен продукт на човек (като се отчита покупателната способност) надхвърля 22% от достигнатото в България. 

Разходи за труд

Твърденията, че у нас делът на разходите за труд е много нисък - 20% в добавената стойност, също не отговарят на действителността, казват от БСК. По предварителни данни на НСИ през 2016 г. делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност е достигнал 48% - а през 2010 г. е бил под 42 на сто. Сегашното съотношение в България е сравнимо със средното за ЕС, което е 53 на сто. Оказва се, че тежестта на разходите за труд у нас е по-голяма, отколкото е в Словакия (43,4%), Полша (41,9%) и Чехия (45,3%).

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички