Банките се опитват да подобрят условията за по-платежоспособните клиенти


Банките се опитват да подобрят условията за по-платежоспособните клиенти
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3548

През февруари активността на банките при потребителски кредити беше висока.

5 банки подобриха условията си, стартирайки нови промоции или пък просто подобриха условията по вече съществуващи такива. Само една банка не предприе удължаване срока на промоционална кампания и върна стандартните условия. С това стремежът за подобряване на офертите стана още по-видим. Видими са и усилията на банките да подобряват условията си при определена група клиенти – най-често такива с по-високи доходи, сочи месечният обзор на експертите от MoitePari.bg.

При жилищните кредити през най-краткия месец от годината банките показаха същата активност каквато беше тя и през януари. За разлика от месеците преди това, през отминалия промените бяха предимно в посока на влошаване на параметрите по продукти.

Срочни депозити

Ниска беше активността на банките по срочни депозити и през февруари. Банките запазиха стратегията си да бъдат пасивни при тези оферти за трети пореден месец.

БНП Париба С.А.- клон София с нови лихви по депозити в началото на месеца. Трезорът понижи лихвените нива по част от депозитите, като корекциите бяха минимални (с 0,05-0,10 пр.п.).

БАКБ понижи лихвените нива по част от офертите си за депозити. Пониженията в лихвите бяха между 0,15-0,20 пр.п. и засегна част от офертите на банката в лева и евро.

В началото на месеца Интернешънъл Асет Банк понижи средно с 0,10-0.30 пр.п. лихвените нива по срочни депозити в лева и евро.

Societe Generale Експресбанк преустанови предлагането на 36 и 60-месечните депозити „Рента“ в лева и евро и депозит „Прогрес“.

Спестовни сметки

Нито една банка не предложи новости при безсрочни депозити за физически лица през февруари.

Потребителски кредити

Банка ДСК удължи срока на промоцията по потребителски кредити с един месец. По-ниските лихви и такса за одобрение са валидни при осигуряване на превод на доход (заплата, пенсия) по сметка в банката. Офертите са валидни до края на месец февруари.

Банката промени размера на таксата за одобрение, като от 0,50% върху одобрения размер на кредита вече не е процент, а фиксирана сума, чийто размер зависи от размера на кредита. Таксата започва от 20 лв. (за кредити до 5000 лв. ) и достига до 400 лв. (за кредити над 50 000 лв.).

Търговска банка – Д не удължи срока на промоционалната кампания по потребителски кредити. Банката предоставяше отстъпка от стандартната лихва (от 0,40 и 0,50 пр.п.) при ползване на пакет „Модерато“ и „Алегро“ и кредитна карта. В резултат на това банката върна стандартните условия в началото на месеца.

Райфзайзенбанк не удължи срока на промоцията на промоционалната оферта с превод на работна заплата, застраховка“ Живот Плюс“ и ползване на пакет „Комфорт“. Промоцията беше валидна до 16.02.2018 г. На мястото на този продукт банката стартира нов промоционален потребителски кредит.

Българо-американска кредитна банка подобри офертите си за клиенти с осигурителен доход над 1400 лв. Лихвата се понижи с 0,30- 0,50 пр.п. при отделните разновидности на офертата, както и при стандартната оферта за кредит. Банката увеличи с 10 000 лв. максималния размер на кредита. Тя започна предлагане на нов кредит, предназначен за клиенти с максимален осигурителен доход. Лихвата е 5,95%.

Централна кооперативна банка започна предлагане на нов потребителски кредит „Днес“ за клиенти с осигурителен доход над 1500 лв. Лихвата за първата година е фиксирана и е 4,6%, а след този срок тя се определя в зависимост от сумата на кредита.

Освен това банката увеличи размера на отстъпката от лихвата за клиенти, осигуряващи се във фонд на ПОАД ЦКБ Сила (от 0,10% на 0,20%).

Тексимбанк започна предлагане на нова промоционална оферта с превод на работна заплата. Лихвата започва от 4,99% при срок на кредита до 5 години, а след това е 5,55%, като при тази оферта се изисква сключване на з-ка „Живот“. Офертата е валидна до края на март.

Жилищни и ипотечни кредити

Според наблюденията анализаторите през февруари отново 5 банки коригираха условията по своите продукти.

Банка ДСК промени месечната такса за ползване на пакети PAY и PAY+ съответно от 2 лв./мес.на 2,50 лв./мес. и от 3,50 лв./мес. на 4,50 лв./мес.

ОББ и СИБанк продължиха стратегията на уеднаквяване на параметрите по техните продукти, като през февруари заложиха на уеднаквяване на някои разходи по продуктите:

• Таксата за обслужване на сметка по кредита вече е в размер на 2,50 лв. месечно;

• Възстановява се застраховка „Имот“;

• При ОББ се въвежда такса за изготвяне на правно становище в размер на 100 лв.;

• При СИБанк таксата за разглеждане на документи се завишава от 100 на 120 лв.

ЦКБ предприе трансформиране на своите продукти като окрупни портфейлът си от предлагани кредити. Разделението на офертите в зависимост от дохода на клиента вече отпадна. Размерът на дохода остана като един от компонентите, който определя лихвата по кредита. Наред с тези промени банката подобри и лихвените нива. Те започват от 2,90% в лева и от 2,80% в евро.

Положителни корекции по своите продукти предприе и ПроКредит банк. По продуктът й плаваща лихва за целия период, лихвените нива в лева бяха понижени с 50 б.п., а в евро – с 25 б.п.

В края на месеца Д Банк удължи срока на валидност на настоящите условия по продукти до 31.05.2018 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички