Бизнесът поиска от 6 до 9 месеца отсрочка за промените при касовите апарати


Бизнесът поиска от 6 до 9 месеца отсрочка за промените при касовите апарати
Снимка: Thinkstock

1880

Новите изисквания към касовите апарати са пореден удар върху всички нормални фирми, които съвестно отчитат и плащат данъци. За това алармираха засегнати търговци и браншови организации по повод промените в наредбата за фискалните устройства, които ведомството на Владислав Горанов и НАП налагат с цел да преустановят злоупотребите с неотчитане на търговските обороти. Тези мерки обаче надхвърлят грижата за фиска и борбата срещу сивата икономика и въвеждат административна и финансова тежест за бизнеса, недоволстват фирмите.

„Работещият на светло български бизнес е сериозно притеснен от изключително кратките срокове, в които трябва да приведе дейността си в съответствие с изискванията, както и неясно формулираните текстове в наредбата", коментира на специална пресконференция вчера Станислав Попдончев от БСК.

Според него първоначалните оценки на финансовото министерство за допълнителни разходи ще бъдат значително надвишени. Над 100 млн. лв. ще струва на бизнеса да отговори на новите изисквания за касовите апарати. По данни на НАП около половината от близо 400 000 регистрирани фискални устройства трябва да бъдат сменени, а в останалите трябва да се вгради специален софтуер, който да отговаря на новите технически параметри. Срокът за регистрираните по ДДС фирми е 31 март 2019 г., а за останалите - лятото на 2019 г. Само за големите търговски вериги е даден по-голям преходен период - до края на 2019 г., пише в. "Сега".

Промените засягат практически всички търговци, производителите и разпространителите на специализиран софтуер, хотели, заведения за хранене, общопрактикуващи лекари, лечебни заведения, счетоводни къщи, куриерски фирми. Дори таксиметрови шофьори, занаятчии и свободни професии, както и градският транспорт ще трябва да сменят касови апарати, посочват от БСК. Според експертите в много случаи ще е по-изгодно да се закупи ново устройство, вместо да се обновява съществуващото. „Ако не ползвате касов апарат или сте в сивия сектор, то вас това не ви касае и няма и да ви засегне. Ако сте бял и отговорен, то вече е късно да започвате, защото няма да успеете. Ако имате 20 търговски обекта, за пускането на новата версия ще са ви нужни 20 дни, ако имате 100 - 60 дни. Но освен да се занимавате с програмите, трябва да бракувате сегашните си устройства, да обновите старите или да купите нови. И да подадете всички необходими декларации“, каза Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер (БАРБС).

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) изразиха притеснение от факта, че някои текстове в наредбата предвиждат хипотези, в които трябва да се предаде на НАП целият код на системата, за всички нейни версии, при това - без никакви гаранции за опазването на интелектуалната собственост в нарушение на Закона за авторското право. Освен това информацията може да попадне навсякъде и директно да накърни интересите на собственика й. НАП ще има достъп до лични и чувствителни данни на съответния търговец и неговите клиенти и контрагенти, а в системата на здравеопазването - и до пациентите и тяхното здравословно състояние, както и до цялата дейност на лечебното заведение, без в наредбата да са предвидени гаранции за сигурността на този достъп и без каквато и да било отговорност в случай на злоупотреба или „изтичане“.

Заради многото проблеми браншовите организации настояват за промени в законовите разпоредби и отсрочка за изпълнението им с 6 до 9 месеца.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички