Близо половината фирми у нас смятат, че обществените поръчки са предрешени предварително


Близо половината фирми у нас смятат, че обществените поръчки са предрешени предварително
Снимка: iStock/Guliver

4331

Обществените поръчки у нас си остават запазена територия на корупцията и бюрокрацията. Това разкрива ново проучване, в което са участвали фирми, членуващи в Българската търговско-промишлена палата. Резултатите са потресаващи - едва 1% от анкетираните твърдят, че никога не са се сблъсквали със злоупотреби и нарушения, докато 42% са убедени, че търговете и конкурсите са предрешени и се печелят от предварително набелязан кандидат. И още едно показателно число - една пета от предприятията никога не са участвали в обществена поръчка.

Допитването е проведено в средата на март сред предприятия от всякакъв калибър - от микро до големи. То ясно очертава основните спънки пред бизнеса в тази сфера, като откроява особената тежест на процедурите за по-дребните предприемачи.

55% от фирмите са буквално стресирани от тежката бумащина, свързана с кандидатстването. На първо място става дума за попълването на огромен брой документи - формуляри, справки, декларации, план-сметки, данни за персонала и т.н. За 30% от бизнеса (най-вече за по-малките компании) изискваните банкови гаранции за участие в процедурите са непосилно големи. Една пета от анкетираните се оплакват, че липсва достъпна информация за поръчката. Такъв е делът и на предприятията, които смятат, че възложителите обявяват прекалено големи обществени поръчки, които са по силите само на едри играчи, пише в. "Сега".

Проучването на БТПП издава и своеобразна присъда за "достойнствата" на новия Закон за обществените поръчки, който влезе в сила точно преди две години - през април 2016 г., и който уж трябваше да направи харченето на обществените пари по-прозрачно и по-ефективно. Внушителните 56% от мениджърите не виждат новият ЗОП да е донесъл някакво подобрение, а 31% не могат да преценят има ли ползи.

Бизнесът не само критикува, но и дава конструктивни предложения чрез анкетата. 61% посочват, че електронизацията е ключът към честни обществени поръчки. А България необяснимо се бави - макар че за е-процедури у нас се говори от години и че всички държави от ЕС са длъжни да направят електронен целия процес - от кандидатстването до фактурирането и плащането на извършените работи или на доставените стоки и услуги.

29% препоръчват да отпаднат възможностите за пряко договаряне или директно възлагане на поръчки на конкретно избрани фирми. 44% от анкетираните мениджъри настояват възложителите да не включват в условията субективни изисквания, които на практика силно стесняват кръга на участниците и предрешават победителя в състезанието. Често например министерства, агенции, общини си поръчват автомобили с такива изчерпателни "технически спесификации", че предварително е ясно с кой доставчик са се разбрали.

Ако бъдат приети, изброените предложения ще позволят на повече предприятия да участват в процедурите и ще премахнат лошия имидж на обществените поръчки и порочните практики - малък брой компании да са сред постоянно печелившите, без да са с най-добрите оферти, отбелязват от БТПП.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички