Болници натрупали 60 млн. лв. дългове заради сложни операции


Болници натрупали 60 млн. лв. дългове заради сложни операции
Снимка: Getty Images/Guliver

3058

Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн. лева от сложни операции.

Сумите са за десетина години. Някои от интервенциите са направени за първи път в рамките на страната и все още не са рутинни, дори във водещи клиники зад граница. Независимо че Националната здравноосигуритела каса не ги поема, лекарите са предприели операциите, тъй като не са имали друг начин да спасят живота на своите пациенти, пише "Монитор".

Само за 2017 г. Университетската специализирана болница по кардиология и кардиохирургия „Света Екатерина“ е направила такива интервенции за 3 млн. лева, които са останали за нейна сметка. "И дума не може да става да не оперираме пациент само защото е скъпо. Колкото и да струват консумативите, когато няма друг шанс, взимаме ги и действаме. За друг вариант дори не можем да си помислим", категоричен е директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

Преди броени дни той и екипът му спасиха живота на 45-годишна пациентка с изключително сложна интервенция, която се извършва за едва 50-и път в целия свят. Екипът спря сърцето й и включи изкуствено кръвообращение, за да може да изолира аневризма от аортата и клоновете на лявата коронарна артерия. По-голяма част от разходите са за сметка на „Св. Екатерина“.

Здравната каса не е поела пък нито един лев за модерни методи, прилагани за спасяване на човешки животи и в Университетската болница „Света Анна“ в София. Там разходите за такава дейност са за над половин милион лева. Последният такъв случай е от края на месец януари. За да спасят 43-годишна жена от тежък сепсис, обхванал целия организъм, лекарите предприемат изключително скъпо лечение с тройна антибиотична терапия.

„Инфекцията беше от рядък, комбиниран тип, непроучена - аеробна и анаеробна в областта на двете очни орбити и очите с иридоциклит. Възпалението протичаше с масивен оток и зачервяване на двете орбити, и с много висока температура. Няколко болници бяха й отказали лечение заради сложната, скъпа и рискова терапия“, разказаха лекари.

Под пълна анестезия те правят три разреза, за да стигнат до вътрешните абцеси, от които околната тъкан е приличала на сварено месо. Животът на пациентката е спасен.

Лечението струва на болницата 7900 лева, НЗОК плаща само 420 лв. по клинична пътека за лицево-челюстна хирургия. Заради отстраняване на част от тъканите, които са били некрозирали, на жената й предстои пластична операция.

Касата няма механизъм, по който да плаща за сложни операции и интервенции, които се извършват за първи път у нас и не са утвърдени като рутинни по света, за да влязат по клинични пътеки.

Това коментира в отговор за „Монитор“ говорителят на финансово-осигурителната институция Багряна Маркова. За разплащанията с изпълнителите на лечебна дейност, каквито са болниците, разполагаме с бюджет, гласуван от Народното събрание и Национален рамков договор, подписан между НЗОК и Българския лекарски съюз, и парафиран от здравния министър. Извън тези документи не можем да поемем никакви плащания, защото не е тайна, че финансовият ресурс на касата е ограничен, каза още Маркова.

Независимо че НЗОК не дава пари за животоспасяващи сложни интервенции, от тази година тя вече плаща за отстраняването не само на карценоми, но и на доброкачествени тумори с робота „Да Винчи“ в Университетската болница в Плевен. "Така касата плаща по 8000 лв. и за операции на рак на маточната шийка, и за премахване на киста", каза проф. Григор Горчев, който е пионерът на роботизираната хирургия в България. Така се дава възможност за източване на Здравната каса, предупреди той.

Проф. Горчев и негов колега са предупредили за тази опасност с писмо Надзорния съвет на НЗОК. Очаква се надзорниците да го разгледат на свое заседание в края на месеца.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички