Българите в IT сектора имат четири пъти по-висок стандарт на живот от останалите


Българите в IT сектора имат четири пъти по-висок стандарт на живот от останалите
Снимка: iStock/Guliver

2886

Стандартът на живот на хората в България, работещи в IT индустрията, е четири пъти по-висок от средния за страната. Очаква се той да задмине стандарта и в напреднали страни като Англия, Германия и САЩ. Това коментира Стеляна Луизова от интернет платформа, обединяваща софтуерните специалисти.

В IT компании заетите българи са близо 25 000 души. Според програмиста Емил Славов, към днешна дата за един IT специалист се борят 40 фирми в Европейския съюз.

Гладът за нови кадри и разрастването в бранша водят и до увеличаване на приходите в българската икономика.

През следващата година приходите в българската икономика от IT индустрията ще са над 15%, а оборотът от тези услуги за миналата година е 10 милиарда лева. Стартовата заплата на програмист е над 1000 лева.

Приходите се увеличават заедно с бързо разрастващия се сектор. Всеки нов продукт на пазара има нужда от IT отдел, което води до постоянен глад за нови специалисти.

„Интересът към IT сектора в България е доста голям. За миналата година се наблюдава увеличение на броя на заетите - около 20 000 в софтуерната индустрия и над 40 000 в аутсорсинг сектора. Така че ръстът е голям. В момента почти всичко, което се разработва като някакъв тип продукт, има нужда от IT отдел, така че има голяма нужда от хора, които да създадат тези софтуерни системи“, обясни Стеляна Луизова пред "Дарик".

Два от големите плюсове за работещите в сектора е високото заплащане, дори като начинаещ, както и бързото развитие, съобразено с постиженията.

Освен това много от българските фирми правят безплатни академии, в които обучават нови кадри и след това ги наемат. Това привлича хора с различно образование и всякакви възрасти към IT индустрията.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички