Чуколов от "Атака": Коалицията "Обединени патриоти" е счупена


Чуколов от "Атака": Коалицията "Обединени патриоти" е счупена
Снимка: БГНЕС

2329

Събрали се колегите от ВМРО и НФСБ и решили да променят правилника на парламентарната група. С вторичен акт решили да променят първичен акт, т.е. коалиционното споразумение. Във вторник, НФСБ и ВМРО строшиха в земята коалиция "Обединени патриоти". Те отменят коалиционното споразумение с "Атака". Това заяви зам.-председателят на "Атака" Десислава Чуколов във връзка с отстраняването на Волен Сидеров от председателския пост на парламентарната група на "Обединени патриоти".

Чуколов подчерта пред Нова телевизия, че ГЕРБ всъщност е подписал коалиционно споразумение с "Обединени патриоти", която сега е "счупена". Но на въпрос какво от това, Чуколов прехвърли отговорността към НФСБ и ВМРО. "Не е до детронирането на Сидеров, а до детронирането, изчезването на "Атака", смята зам.-председателят на "Атака".

Попитан чия е била идеята – на Валери Симеонов или на Красимир Каракачанов, Чуколов отвърна, че това било подготвено отдавна и извади документ с дата 8 юни за отстраняване на Волен Сидеров като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти". Той не прие вчерашното обяснение на Валери Симеонов, че написаната дата е техническа грешка. "Един преврат не могат да направят като хората, а очакваме от тях да правят закони", каза Чуколов.

На въпрос дали Бойко Борисов е знаел и има отношение, Чуколов отвърна: "Да не сме футболни босове да ходим при Борисов да ни оправя бакиите", като добави пак, че проблемът е и на ГЕРБ. Същевременно обаче Чуколов подчерта, че управленският мандат трябвало да бъде завършен – въпросът бил как ще работи сега управляващата коалиция. Зам.-председателят на "Атака" така и не даде основателно обяснение защо се стигна дотук, като отрече, че това е кулминация на "каране" при "Обединени патриоти".

Отговорът

Политиците държат за врата бизнеса, а не обратното. Това каза бившият вицепремиер Валери Симеонов. По думите му "в България политиката язди бизнеса, защото политическата партия, която управлява тя извършва поръчките и с тези си лостове прави бизнеса зависим. Това е истината в България, а не че има големи икономически субекти, които управляват. Не отричам империята на Пеевски, но и той е политик. Той представлява определена политическа сила със съдействието на икономическите лостове, които са в нейните ръце".

На въпрос на БНТ защо не се разделят с "Атака" Симеонов отговори: "Политиката не е толкова елементарно нещо, колкото се опитвате да я изкарате и в нея има сериозни и отговорни хора. Нищо случайно не казвам, осмислям всяка своя дума, случайни коментари нямам, но има нещо което трудно се приема от медийните среди и това е казването на истината."

Симеонов съобщи, че Волен Сидеров е имал 4% участие и присъствие за 10 месеца в парламента: "Става въпрос, че от 100 работни дни вие отивате на работа 4 и имате претенции да определяте политиката на тази група". По думите му, Сидеров се освобождава от "един тежък ангажимент, който не може да изпълнява. „Сега се опитваме с колегите от ВМРО да направим тази група действаща парламентарна сила. Не е истина, че се губи пропорционалността на представители на партиите”, добави той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички