Даренията на храни намаляват заради безумно изискване за етикет


Даренията на храни намаляват заради безумно изискване за етикет
Снимка: Getty Images/Guliver

3134

„Дарение, не подлежи на продажба” – това трябва да пише на абсолютно всеки един продукт, който даден магазин иска да дари. Точно заради това продължава да е по-евтино такива храни да бъдат давани на екарисаж, а не дарени на Българската хранителна банка. Това заявиха изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова и изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев

С разпоредбата за своеобразния етикет, разходите за търговците стават по-големи – опаковане, логистика, посочиха Миланова и Матеев пред Нова телевизия.

Отделно надписът не може да закрива оригиналния етикет, т.е. трябва да се прави специфично преетикиране. Миланова заяви и, че даренията са намалели след влизането в сила на новите законови разпоредби. Запазихме дарители, които могат да си позволят да плащат ДДС, добави тя.

Същевременно представителят на Сдружението за модерна търговия посочи, че надписът за дарението не помага за контрола. Матеев заяви и, че за предвидените нови промени в Закона за храните има становище разпоредбата за етикета за дарението да отпадне, но законопроектът стои в парламента над една година. Той каза и, че преди приемането на предишните законови промени е имало предупреждения от бранша към депутатите до какво ще доведе разпоредбата с надписа за дарение, но на тях не било обърнато внимание.

Припомняме, че преди над една година, в началото на март 2017 година, в сила влязоха законови промени, с които отпада плащането на ДДС за хранителни продукти, които се даряват. Обикновено това са храни, чийто срок на годност изтича след няколко дни.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички