Депутатите одобриха частично машинно гласуване и камери в избирателните секции


Депутатите одобриха частично машинно гласуване и камери в избирателните секции
Снимка: БГНЕС

2629

Народното събрание прие на първо четене промени в Изборния кодекс. "За" гласуваха 125 депутати, а 61 бяха "против".

Приетите законопроекти на този етап са два. Предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предвижда Централната избирателна комисия (ЦИК) да определя броя и номерата на избирателните секции, в които да се провежда машинно гласуване, но техният брой не трябва да бъде по-малък от 1000.

Машините ще се произвеждат от „Информационно обслужване“ АД. Текстовете в законопроекта предвиждат да не се провежда машинно гласуване в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в секции в лечебни заведения, домове за стари хора и плавателни съдове, както и в избирателни секции извън страната.

Сред измененията е премахването на номерата пред партиите и коалициите в бюлетината за гласуване. Предложението цели да отпадне феноменът „15-15“, който изкривява изборния резултат. Ако номерацията отпадне, партиите и коалициите ще се подреждат по начина, по който са изтеглени в жребия.

Със законопроекта се предлага още дистанционното електронно гласуване да бъде реализирано поетапно, след осигуряване на достатъчно гаранции за тайната на вота. До цялостната реализация обаче трябва да се премине през допълнителни проучвания, въз основа на които да бъде поставен разумен срок.

Вторият законопроект, срещнал одобрението на мнозинството, е на партия ВОЛЯ и съдържа две предложения. Те настояват партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на ЕП, но не са парламентарно представени, да не могат да предлагат членове на районните, общинските и секционните избирателни комисии.

От партията на Марешки предлагат още монтирането на видео-наблюдение във всяка една секционна избирателна комисия. Така избирателите ще могат да наблюдават на живо изборния ден на сайта на районната избирателна комисия. Всеки гражданин ще може да подаде сигнал за нарушения в изборния процес.

 

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички