Димов: Първо сами носим отговорност за имотите си при бедствия


Димов: Първо сами носим отговорност за имотите си при бедствия
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

4795

Огромната част от домовете в България, включително и моят, не са застраховани, а първо отговорност носим самите ние за себе си. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод нанесените щети от бедствия.

„От там нататък може да се намеси и общината, и държавата през комисията за бедствия и аварии, но на първо място сме ние тези, които трябва да носим отговорност”, подчерта той пред bTV.

Днес има предупреждение за жълт код за високи води на река Тунджа около Ямбол. Вероятно в сряда то ще бъде на ниво оранжев код, каза още министърът.

Ако кметовете не могат да поддържат язовирите, те трябва да преминат към държавата, заяви Нено Димов. Той припомни, че е възложено на министъра на икономиката да се направи предприятие и всички язовири, които не се следят от държавата, които са общински и общините не могат да ги поддържат, да преминат на поддръжка на държавата.

Екоминистърът отбеляза, че концесията в парк „Пирин” в момента е дадена за пореден път на прокуратурата за проверка и след като тя завърши и излезе със становище, ще се види какви са предписанията, които е направила. „Аз ще се съглася с решението и констатациите на прокуратурата”, подчерта министърът.

Той определи протестите за Пирин като политическа кампания, която според него вероятно ще продължава до изборите догодина.

Очевидно желанието е да се насадят някакви страхове. Това са политически методи и инструменти, смята Нено Димов.

„Има органи в държавата, които знаят кой е собственикът на „Юлен”. „Юлен” е юридическо лице, което си плаща данъците в България. Аз като контролиращ концесията имам определени функции да контролирам”, каза още Димов.

„Бях изпратил писмо да попитам кой е собственикът на „Юлен” до БНБ. Получих отговор, че не е в правомощията ѝ да ми отговори на този въпрос”, допълни екоминистърът.

В Пирин на практика имаме прираст на дървета през последните години точно благодарение на правилната санитарна сеч, която прави държавата. Няма никаква друга освен санитарна сеч, категоричен беше още той.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички