Директорката на Фонда за лечение на деца отрече да е оказвала натиск върху родители


Директорката на Фонда за лечение на деца отрече да е оказвала натиск върху родители
Снимка:

2608

Категорично не отговаря на истината, че е оказван натиск от страна на директора на Център „Фонд за лечение на деца“ върху родители да прекратят заявленията за организационно и финансово подпомагане лечението на децата. Това обяви самата директорка д-р Мариета Райкова, след като по-рано днес Пенка Георгиева от Обществения съвет на структурата заяви, че родители на тежко болни деца са притискани да отказват държавна помощ.

„Не е вярно и твърдението, че се отлагат или бавят тежките случаи, тъй като всяко едно заявление е предоставено за разглеждане от съответните експерти”, каза Райкова пред bTV.

По думите ѝ наистина има „напрежение” по отношение на обработването на преписки. Причината обаче била друга: „Извън регулярните заявление се установиха неприключили 176 заявления от началото на годината до края на месец август”.

По-рано днес Пенка Георгиева заяви, че Райкова оказва натиск върху родители да изтеглят заявленията си. Тя визира случай с майка, журналист от национална медия, която е била помолена от ръководството на Фонда да оттегли заявлението за лечението на детето си.

Детето е с медицинско изделие и диша трудно. То има нужда от спешна операция и ако има желание, Фондът може да помогне, смята Георгиева.

По думите на Георгиева "има такива инструкции". Тя се обърна към министъра на здравеопазването проф. Николай Петров: "Кой даде тези инструкции, знаете ли какво се случва?" На въпрос на какво се дължи случващото се, Георгиева отговори: "Отдавам го на една гола амбиция на един човек да бъде директор".

Според Георгиева, с новия директор Мариета Райкова Фондът ще има PR, който ще изглажда имиджа на организацията. Тя призова родителите: "Не си прекратявайте заявленията. Директорите си отиват, вашите деца остават".

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички