До половин година всеки ще има онлайн достъп до данните за лечението си


До половин година всеки ще има онлайн достъп до данните за лечението си
Снимка: БГНЕС

2315

Амбициите на Министерството на здравеопазването са до половин година всеки българин да има достъп до електронното си здравно досие чрез код за достъп, съобщи здравният министър Николай Петров пред БНТ.

Той допълни, че болниците ще бъдат задължени да попълват цялата информация и тя ще е достъпна.

"Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените рецепти и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, но само 30 хил. души са проявили интерес", допълни министърът. Той обясни, че с информационни кампании и съдействието на личните лекари и болниците всички ще бъдат информирани, че могат да видят тази информация.

Според професор Петров по този начин ще се засили и контрола върху дейностите, финансирани от здравната каса. В отговор на въпрос той уточни, че още следващата година НЗОК ще разполага с 400 млн. лева повече.

Бюджетът на Министерството на здравеопазването също ще бъде увеличен, като само средствата за капиталови ремонти ще се повишат с 5 млн. лева до 20 млн. лева. "Това е много добре но и по-голяма отговорност. Нужни са пари, но нямаме аргументите да кажем колко", призна здравният министър.

Според него трябва да се преостойностят клиничните пътеки и да се анализира тяхното съдържание. "Средствата по всяка от тях са определени през 2006 г., когато средната работна заплата беше 600 лева, сега е над 1000 лева. Процентът за заплащане на труда е все по-голям и това създава напрежение и стремеж да се правят повече пътеки, да се изкарват пари, с които да се защитят заплатите", обясни Николай Петров.

Той поясни, че ръководството на министерството има амбицията да вкара лекарския труд в пътеките. "Правят се разчети, ползват се и специалисти от икономически институти, за да се определят базите за заплащане", допълни министърът.

В отговор на въпрос Николай Петров каза, че подготвяната стратегия за развитие на болниците ще е опит за вменяване на добрите управленски модели върху всички лечебни заведения. "Добрите модели, облечени в норматива рамка, ще бъдат част от договорите за управление и всеки директор на болница ще бъде принуден да играе в рамката на добрия модел", уточни здравният министър.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички