Държавата може да изкупи обратно "ЧЕЗ Разпределение България"


Държавата може да изкупи обратно "ЧЕЗ Разпределение България"
Снимка:

2789

Българската държава може да изкупи обратно „ЧЕЗ Разпределение България“ – енергоразпределителното дружество, което снабдява с ток цяла Западна България. Подобен план е обсъждан на високо ниво в държавата, пише в. „24 часа“.

Експерти са получили задача да проучат и анализират подобна хипотеза, при която държавата купува обратно акциите на ЧЕЗ. Представители на служебното правителство засега отказват коментар.

Икономически обяснимо и обосновано е тази хипотеза да се превърне в съвсем реална теза, пише вестникът. Мотивите за това са няколко. ЧЕЗ е най-голямата компания у нас, която снадбява с електроенергия 40% от бита и малкия и средния бизнес.

През 2004 г. енергоразпределителното дружество бе закупено от чешката държава през нейната компания ЧЕЗ за над 282 млн. евро. Освен в Чехия и България, компанията оперира и в Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Турция.

Компанията-майка обаче наскоро обяви, че обмисля продажба на активите си в България, а няколко потенциални инвеститора вече са проявили интерес. Появиха се информации, че дори български бизнесмени имат намерение да купят част от дружеството.

„ЧЕЗ Разпределение България“ е един от най-големите инвеститори в българската икономика, като ежемесечно влага стотици хиляди левове за модернизация и ремонти на електроразпределителната мрежа.

Логично би било тази фирма, която е част от националната сигурност, да се поеме от държавата, за да не се рискува с купувач, който може да се окаже не така добронамерен, твърди вестникът.

Другата причина е, че държавата може да демонстрира модел на управление на публична компания, който да постави другите в сериозна конкурентна среда.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички