ЕК обмисля да създаде нова енергийна агенция


ЕК обмисля да създаде нова енергийна агенция
Снимка: Getty Images / Guliver

4909

Създаване на нова Европейска агенция в енергетиката обсъдиха на неформално заседание ресорните министри в София. В новата структура ще влязат всички държавни регулатори на страните от ЕС. Това заяви на пресконференция след проведения съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Получихме яснота за позициите на държавите-членки по отношение на директивите за енергийната ефективност и за възобновяемите енергийни източници”, отбеляза Петкова, цитирана от БГНЕС.

Според нея днешната дискусия е била изключително ползотворна с оглед на бъдещото развитие на европейското законодателство. Петкова отбеляза още, че мерките ще бъдат представени за дискусии в Европейския парламент.

"Българското председателство работи по важни теми, свързани с визията на ЕК за чиста енергия. Сред тях са енергийната ефективност и промените в директивата за възобновяемите енергийни източници", отбеляза от своя страна еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете.

„През последните години разходите за ВЕИ спаднаха рязко, след като се понижи цената на разходите за акумулатори. Сега е моментът да работим за по-амбициозни цели с оглед на цялостната политика за чиста енергия”, смята еврокомисарят.

Според Канете българското председателство има нелеката задача да намери компромис между позициите на Европейската комисия и Парламента. „Това ще изисква много работа, но съм убеден, че ще постигнем целите по време на председателството”.

Еврокомисарят отбеляза, че са обсъдили ролята на бъдещата европейска агенция, която ще обединява всички енергийни регулатори в ЕС. Канете смята, че ако се постигне съгласие по обсъжданите в София теми, „ще бъде невероятен успех на председателството”.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички