Експерт: Новият дълг от 2 млрд. евро няма да доведе до икономически растеж

Експерт: Новият дълг от 2 млрд. евро няма да доведе до икономически растеж

От икономическа гледна точка един държавен заем би трябвало да се инвестира така, че да доведе до икономически растеж и от него да дойдат средства, които да послужат за погасяване на заема с лихвите. Това заяви Кирил Григоров, изпълнителният директор на Агенцията за кредитен рейтинг.

"От тази гледна точка това, което е обявено в момента, нито една от тези три цели сама по себе си не води до икономически растеж", заяви обаче експертът пред БНР.

В понеделник тази седмица беше реализиран нов външен дълг от 2 млрд. евро. От Министерството на финансите обявиха, че е постигната изключително добра доходност.

Като намерение за използване на дълга беше обявено, че парите ще отидат за покриване на бюджетния дефицит, за изплащане на стар дълг, както и за заделянето на резерв, който да послужи при необходимост след оценка на активите на банките. 

Кирил Григоров също изказа мнението, че лихвените проценти на международните пазари в момента са ниски и моментът е подходящ да се емитират дългове. 

"Когато гледаме доходността, която е постигната, трябва да направим едно сравнение какви са лихвените нива в момента в еврозоната. Ако изходим от това, че основната лихва на Централната европейска банка е 5 стотни от процента, депозитната лихва е отрицателна – 0,4%, тогава ще видим, че доходността, която ние сме постигнали на пазарите, е сравнима с риска, който носят нашите книжа, с кредитния рейтинг на България", каза специалистът.

"Аз лично смятам, че инвеститорите въобще не могат да са недоволни, тъй като в сравнение с цените, които са в момента в еврозоната на подобни ценни книжа нашата доходност е достатъчно висока", обясни Григоров. 

Според него няма да се наложи банковата система да бъде подпомагана от държавата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 17

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.