Експерти не виждат скоро да има газ от Туркменистан в България


Експерти не виждат скоро да има газ от Туркменистан в България
Снимка: Правителствена пресслужба

3904

Възможно, но малко вероятно – това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев относно възможността България да получава газ от Туркменистан.

С подписването на Конвенцията за статута на Каспийско море, вероятно ще може да се изгради транскаспийския газопровод. Това означава, че туркменският газ ще стигне до Азербайджан и оттам ще тръгне по Южния газов кордиор, откъдето можем да потребяваме газ през интерконектора с Гърция (бел. ред. – който още не е построен), обобщи Тасев пред БНТ.

Много се говори, малко се прави. Усилията са от 22 години. Нека на първо време да дойде азербайджански газ, 1 млрд. куб. метра, тогава да говорим за Туркменистан. Не правим и нищо за далеч по-реалистични цели – например терминалът за втечнен газ за Бургас – Александруполис, обобщи друг енергиен експерт, Христо Казанджиев, пред БНТ. Според него, по геополитически и търговски причини нещата се случват твърде бавно.

Същевременно Тасев смята, че Русия ще е настроена по-дипломатично, защото Туркменистан уреди износ на газ към Китай. Той счита, че правителството ни твърдо изпълнява намеренията си да направим газов хъб "Балкан" и добави, че за втечнения терминал в Александруполис има противоборство в Гърция – бият се интереси дали да се развива Александруполис или "Ревитуса" (бел. ред. – близо до Атина). А Казанджиев счита, че и тук играе дългата ръка на "Газпром" – руският монополист имал решаваща роля за втечнения терминал в Александруполис.

Тасев коментира и промяната в НЕК, след уволнението на Петър Илиев, като я видя като необходимост за успокояване на обстановката. Той прогнозира, че е възможно ПАВЕЦ "Чаира" да отиде към активите на АЕЦ "Козлодуй" по икономическа целесъобразност. Казанджиев се съгласи с Тасев и видя смяната на Илиев като "пременил се Илия, преоблякъл се - пак в тия", защото няма желание за необходимите дълбоки промени в енергетиката.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички