Експерти: Дълговете в енергетиката са 5 млрд. лева


Експерти: Дълговете в енергетиката са 5 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

2408

Дълговете в държавната енергетика вече достигат 5 млрд. лева. Това отчетоха експерти на конференция под патронажа на енергийния министър. По думите на Теменужка Петкова ситуацията се подобрява. Забавяне в момента има при процедурата за нов конкурс за АЕЦ "Белене", предава БНТ.

В натрупаните дългове влизат задължения на държавните Национална електрическа компания и ТЕЦ "Марица изток 2", както и на общинското дружество "Топлофикация София".

"Сумирането на тези числа надвишава 5 млрд., но това не е основният проблем, самото число, то не е изненада за хората, които работят в сектора, това, което за мен е по-важно е, че дефицитите в енергетиката продължават да нарастват", коментира Антон Иванов от Българския енергиен форум.

Според анализатора решенията са три: продажба на част от държавните компании, освобождаване на пазара на електроенергия и неизбежно повишаване на цените на тока.

"Въпросът е да се намери баланса на социално поносимата цена на електрическата енергия и съответно да се приложат други мерки, които да позволят да се балансират загубите в енергетиката", допълни той.

Енергийният министър не потвърди цифрата от 5 млрд. лева, която се получава при преглед на отчетите на държавните дружества, но увери, че вече са взети мерки за овладяване на дефицитите.

"Знаете какви мерки предприехме и законодателни и регулаторни, беше създаден фонд сигурност на електроенергийната система, което се оказа една от най-успешните мерки свързани със стабилизиране на електроенергийната система в България. тази мярка беше оценена високо от страна на Световната банка, от страна и на Европейската комисия", каза Теменужка Петкова.

Проблем остава държавният ТЕЦ "Марица изток 2", който може да фалира ако не бъде подпомогнат от държавата с 200 млн. лева. Към момента обаче страната ни не е получила разрешение от Брюксел за държавна помощ, вместо това сме получили писмо с допълнителни въпроси. Забавяне от близо пет месеца има и при обявяването на процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ Белене.

"Процедурата трябва да бъде преведена на всички официални езици на Европейския съюз, това разбира се отнема време, очакваме разбира се до края на май най късно в началото на юни да бъде публикувана, от тогава ще тече и срока за подаване на заявления, който е 90 дни", заяви още Петкова.

До месец ще отпаднат и таксите за внос и износ на електроенергия. В страната вече се внася по-евтин азербайджански ток, показват данните на търговците, което се очаква да свали и цените на електроенергия за бизнеса.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички