Фалитите на фирми в България са намалели с "историческите" 18,4%


Фалитите на фирми в България са намалели с "историческите" 18,4%
Снимка: iStock/Guliver

3986

България е една от само пет държави в Централна и Източна Европа, в които фалитите на фирми са намалели през 2017 г. Общо 311 компании у нас имат обявена несъстоятелност, като те са 0,08% от всички. Спадът в сравнение с 2016 г. е 18,4 процента, показва проучване на компанията за кредитно застраховане „Кофас“.

По думите на управителя ѝ за България Милена Виденова такова намаление е "историческо", обаче ситуацията не е изцяло оптимистична. „Прогнозите ни са, че тези темпове ще намалеят значително в следващите години, а и въпреки спада, задлъжнялостта остава голяма. Това е сигнал компаниите да обръщат внимание и да управляват рисковете“, заяви тя.

„Добрите“ сектори, в които няма отчетени фалити за годината, са ИТ секторът, производството на мебели, дейностите, свързани с човешкото здраве (но не от държавния сектор), сектор „Сигурност“. Към „лошите“ - с ръст на несъстоятелностите, спадат търговията на едро и дребно, сделките с недвижими имоти, сухопътния транспорт и строителството. Сухопътният транспорт е нов отрасъл сред тях заради поскъпването на горивата и липсата на кадри, както и заради вдигането на цената на труда. Заплатите там, особено за превозването на опасни товари, са се увеличили с между 30 и 50%.

Що се отнася до 2018 г., през първите ѝ шест месеца 164 компании са обявени в несъстоятелност, което е с 4% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Новите производства пък са 213, сочат данните на „Кофас“.

Най-големите фалити у нас

Представени бяха и данни за петте най-големи дружества, обявени в несъстоятелност през 2017 г. На първо място е строително-инженеринговата компания „Енемона“ АД, чиито задължения са били за 75 млн. евро.

Втора е „КМБ България“ (собственик на магазините „Карфур“), която е с над 50 млн. евро задължения.

На трето място по дългове е „Г 56 Дивелъпмънтс“, свързана с т.нар проект „Супер Боровец“, с 29 млн. евро.

Фалитите на четвъртата и петата компании - „Карне – М“ (дългове за 25 млн. евро) и „Техно Резиденшъл Парк“ (18,3 млн. евро) пък са следствия от сагата „КТБ“, макар и датите им на обявяване да са през 2017 г., уточни Милена Виденова.

Ситуацията в региона

Останалите държави освен България в ЦИЕ, в които също се наблюдава намаление на несъстоятелностите, са Чехия, Латвия, Словакия и Украйна. Най-сериозното увеличение пък е в Хърватия (с 40,1%), като обаче то се дължи на законодателни промени, засягащи самата процедура. Като цяло в региона фалитите нарастват с 6,4%, макар икономическата среда да е доста благоприятна и средният ръст на БВП през 2017 г. да бе 4,5% - най-високия от 2008 г. насам.

През 2018 г. средният брой на фалитите ще нарасне с 10,4%, а през 2019 г. - с 15,5%, като за това ще допринесе по-слабият икономически растеж.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички