Горанов премълча дали все още има проблеми с БАЦИС


Горанов премълча дали все още има проблеми с БАЦИС
Снимка: БГНЕС

2999

Държавата е взела под внимание и е гарантирала сигурността на системата за обмен на информация между Агенция "Митници" и НАП - т.нар. БАЦИС. В това увери по време на петъчния парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Той отговори на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев относно мерките за отстраняване на проблемите в системата за контрол на търговията с горива.

Бойчев обаче не прие обяснението на Горанов и изброените със скоростта на картечница от финансовия министър взети мерки за сигурност. Според червения депутат, тези мерки били приложени само в 47 точки на достъп до БАЦИС от общо 340, които са посочени от ДАНС като проблемни. Той попита и защо ДАНС е излязла с писмо още на 12.07.2016 година, а държавата действа толкова по-късно, на което Горанов отвърна, че експертите от Агенция "Митници" са търсели консултации с ДАНС още преди да има официално писмо.

Сред изброените мерки за сигурност личат следните: влизането във всяка работна станция става само с електронен подпис; внедрена е в експлоатация система за наблюдение на работните станции, която уведомява с нотификация при всяко влизане в БАЦИС; система за наблюдение на всяко интегрирано комуникационно устройство за наблюдение и контрол (ИКУНК); подменени са всички станции, които са били оборудвани с Windows XP; изпълнен е поет към бизнеса ангажимент да има бърза обработка на документи и 99,92% се обработват за 30 секунди.

Горанов припомни, че БАЦИС е била изградена именно по време на управление на правителството на ГЕРБ, за да се създаде инструментариум за намаляване на контрабандата на горива и свиване на сивия сектор. Финансовият министър разясни набързо, че оптимизирана цялостната оперативна база на системата вследствие на препоръки от доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Още подробности прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички