Хакери крадат хиляди евро от големи български компании


Хакери крадат хиляди евро от големи български компании
Снимка: iStock/Guliver

4144

Големи български компании стават жертва на интернет кражби на огромни суми от банковите им сметки заради лоша кибер култура. Отклоняват се суми от порядъка на 200 – 600 хиляди евро. А в световен мащаб престъпници са източили от фирмените сметки суми за над 1 трилион долара. Това обясни Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Достатъчно е компютърът на счетоводител да бъде заразен с вирус, за да се промени номера на банкова сметка, към която се насочват преводите, извършвани от фирмата. Това става с помощта на „мулета”.

„Мулето е човекът, който открива банкова сметка, по която се превеждат парите и неговата роля е да разкъса връзката между организаторите на престъпната дейност и жертвата, което затруднява полицията в проследяването на парите. Едните мулета се набират чрез сайтове за обяви на работа, които след като получат парите ги превеждат в съответните сметки, а за „услугата” получават между 3 и 5% от сумата. Другият тип мулета са хора с нисък социален статус и бивши затворници, наемани от местни организирани престъпни групи”, обясни Колев пред Нова телевизия.

В рамките на мащабна операция на ГДБОП са идентифицирани 112 финансови мулета, започнали са разследвания заедно с партньорски служби от Европейския съюз и САЩ. До момента са предотвратени щети за 500 хил. евро.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички