Има реална опасност Търговският регистър отново да спре работа


Има реална опасност Търговският регистър отново да спре работа
Снимка: iStock/Guliver

3589

Търговският регистър може да спре да работи след 20 дни заради липса на достатъчно памет за съхранение на данни.

Спешна поръчка на допълнителен дисков ресурс до 120 терабайта (ТБ) обяви Агенцията по вписванията (АВ). Да я изпълнят по възможно най-бързата процедура – чрез договаряне без предварително обявление, са поканени четири фирми. Фирмите, поканени да участват в процедурата, са "Сиенсис" АД, "ССАРМ" ЕООД, "Парафлоу Комуникейшънс" ООД и "Телелинк бизнес сървисис" ЕАД.

Бъдещият договор ще е с пределна стойност 190 000 лв. без ДДС, а поръчката е за еднократно изпълнение в срок до 30 дни от неговото подписване. Критерият за възлагане е най-ниската цена.

Според публикуваните документи от поръчката на 9 август т.г. Агенция по вписванията (АВ) бе засегната от последователно дефектиране на дискове от базата данни на Търговски регистър, който Агенцията поддържа. Констатациите са, че при кризисната ситуация са дефектирали 4 диска, което на свой ред доведе до срив в операционната система на Търговския регистър, както и до заплаха от срив в базите данни на станалите регистри, пише Actualno.com.

"Вследствие на аварията, предизвикана от дефектирала дискова група RAID от дисков масив за съхранение на данни FujitsuEternus DX8700, се ескалира пълен срив на базата данни, бекъпа и функционалностите на Търговския регистър. Възникналите проблеми водят до нарушаване на изпълнението на ключови за икономиката и националната сигурност нормативно установени дейности на АВ, като за периода 09.08-27.08.2018 г. Търговският регистър не функционира", пише в документацията към обществената поръчка.

Експертният анализ на служителите на дирекция "Информационно обслужване на регистрите" в АВ, направен съвместно с експерти от обслужващите фирми, сочи, че към настоящия момент в масивите за съхранение на данни в Информационния център има около 30 ТБ свободно физическо дисково пространство и около 20 ТБ - в Резервния информационен център. "Това от своя страна е крайно недостатъчно, защото вследствие на ежедневните дейности и процеси, свързани с работата, обслужването, надграждането на информационните системи на всички регистри, свободното пространство намалява с много бързи темпове", сочат от АВ.

Към момента, вследствие на седмичните архивни и резервни копия, както и заради реализацията на проекти, свързани с надграждането както на Търговския регистър, така и на Имотния регистър, съществуващото свободно физическо дисково пространство намалява с около 1.5 ТВ на ден. Това означава, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в Информационния център ще свърши, а в резервния това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни. Това ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите, предоставяни от регистрите, както и спиране на работа на цялата ИТ-инфраструктура на Агенцията. За да се избегне спиране на работата на регистрите в рамките на следващите няколко седмици, АВ се нуждае спешно от осигуряването на минимум 120 ТВ допълнителен дисков ресурс.

Припомняме, че през август Търговският регистър спря работа за 18 дни. Заради създадения хаос изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, а на нейно място на поста беше назначена Габриела Козарева. На извънредно пленарно заседание вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че информацията от Търговския регистър е напълно съхранена и няма загуба на електронни данни. Също така се подготвя специално хранилище за данни.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички