КНСБ и Иван Костов призоваха за промяна на данъчната система


КНСБ и Иван Костов призоваха за промяна на данъчната система
Снимка: БГНЕС

3565

КНСБ предлага промяна на сегашната данъчна система в България - въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, която е установена за страната и увеличаване на максималния осигурителен доход. Това каза президентът на конфедерацията Пламен Димитров на научна конференция "10 години плосък данък в България", организирана от фондация "Фридрих Еберт" и КНСБ.

С въвеждането на необлагаем минимум ще бъдат освободени от данък нискодоходните групи и техният разполагаем месечен доход ще нарасне. Според синдиката целият допълнителен разполагаем доход ще бъде изразходван за потребление, което ще има ефект както за икономическия растеж, така и за приходите в бюджета под формата на ДДС, съобщават от синдиката.

Според директора за България на фондация "Фридрих Еберт" д-р Хелене Контлендер плоския данък очевидно трябва да се премахне, тъй като той ощетява нискодоходните групи.

КНСБ смята,че тази мярка е в унисон с конкретни препоръки на ЕК към България за намаляване на неравенствата и борбата със сивата икономика. Пламен Димитров посочи, че неравенствата в България нарастват в условията на плосък данък - България е единствената страна с коефициент на Джини по-висок от 40 процента. Структурата на влоговете също доказва това - при общо 9,7 млн. депозити към юни 2018 г. , 6,1 млн. от тях са на стойност до 1000 лева. В 66 страни от общо 143, за които статистиката предоставя информация в цял свят, съществува необлагаем минимум. Общо 11 икономики в Европа имат необлагаем минимум, който е равен на МРЗ, но в същото време други 14 страни от ЕС прилагат някаква форма на необлагаема основа. Единствените държави в ЕС, които имат плосък данък и нямат необлагаема основа, са България, Унгария и Хърватия.

Бившият премиер Иван Костов също беше на дискусията и предложи по-радикален подход. "Препоръката ни, която очевидно не е изпълнима при сегашните предпочитания на българските избиратели, е да се възстанови данъчно-осигурителната система от реформата преди 2001 година. Тя беше с необлагаем минимум, имаше прогресивна скала, която пречеше да има тези големи заобикаляния на данъчните и осигурителните вноски", препоръча Костов, цитиран от БНР.

Според финансовия министър Владислав Горанов, сега не е моментът за преразглеждане на съществуващата данъчна система.

"Ако идеята е да борим само неравенството и да заменим сегашното пропорционално с ново прогресивно облагане в рамките на същия фискален резултат, безспорен е изводът, че средната класа значително ще повиши това, което се отделя за бюджет. Обратното, ако искаме да запазим приблизително сегашните нива на облагане, въвеждайки само необлагаем минимум, бюджетът ще загуби при различни оценки между милиард и два", каза още Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички