Как работата в чужбина да не се превръща в робски труд


Как работата в чужбина да не се превръща в робски труд
Снимка: Getty Images/Guliver

3996

За „модерно робство” в България се заговори след разкритията за английската ферма за цветя в Корнуол, по-известна като „Фермата на ужасите”. Сред освободените тогава 200 мъже нямаше българи, но се оказа, че фирми посредници са изпращали наши сънародници там.

Хиляди българи заминават всяка година в чужбина на гурбет и не са малко тези, които след това разказват за мизерни условия на труд и за измамни схеми. Сред сигналите най-много са тези за ниско заплащане, липса на допълнителни възнаграждения и на пари за извънреден труд.

Най-често нарушения има в Германия, Белгия, Франция, Австрия, Чехия, Словакия и Полша. Какво обаче е ясен знак за проблем? Според Главната инспекция по труда трябва да внимаваме, ако посредниците настояват комуникацията да е само онлайн и отказват лична среща. Има даже такива, които искат пари без документи, съобщава bTV.

У нас регистрираните посредници са 378, а предприятията, предлагащи временна работа – 151. През последните години 16 посредници и 2 предприятия са останали без лиценз.

Какво трябва да се случва?

Мирослав Тончев се занимава с посредническа дейност от 20 години. Има сключен договор с английска фирма, която набира работници за ферми на Острова. Хиляди наши сънародници са опитали късмета си в чужбина.

За да са сигурни, че предложеният от тях кандидат ще се справи, предлагат игрови тестове. По тях се оценяват сръчността му. Запознават кандидата с вида работа, така че да може сам да прецени, къде може да е най-пълноценен.

Когато предварителните условия описани в офертата не са спазени от работодателя, българската фирма се намесва и упражнява контрол. „80% от фермите ги познаваме, тъй като лично се срещаме с работодателите”, посочва Тончев.

Има процедура за оплакване (например от дискриминация или обидно отношение), която се води от фирмата посредник. Единственото условие е работникът да попълни формуляр, който да изпрати по имейл.

Във всяка ферма има пробен период, след който всеки може да си тръгне, ако не е доволен.

Какво може да се направи?

Само от началото на тази година има над 100 сигнала на български работници за проблеми в Германия, посочи Пламен Димитров от КНСБ. „На всеки един конкретен сигнал се реагира от Инспекцията по труда, проблемът е, че хората се отказват и не водят дела”, допълни той.

По думите му от 2014 г. във всички германски провинции работят центрове с български трудови консултанти, които обслужват стотиците хиляди наши сънародници, които работят в страната.

Димитров подчерта, че не трябва да се плаща на фирмата посредник, работниците трябва да са запознати с минималната ставка (напр. 11,75 евро на час за строител в Германия) и е нужно още преди заминаването да е ясно за какви битови условия става дума.

В голям процент от случаите с проблеми за българските гурбетчии се оказва, че те са тръгнали чрез познати, няма фирма посредник и Главна инспекция по труда няма кого да провери, обясни Дина Христова от инспекцията.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички