Какво всъщност има в соковете по магазините?


Какво всъщност има в соковете по магазините?
Снимка: Thinkstock/Guliver

9673

Годишната продажба на безалкохолни напитки у нас, включително и минералните води, възлиза на 1590 млн. литра.

Бутилираната вода за една година е 710 млн. литра, газираните напитки – 609 млн. литра, соковете и нектарите са общо 63 млн. литра, негазираните напитки за 80 млн. литра годишно, а функционалните напитки (т.нар. енергийни напитки) отчитат ръст от 15%.

Срокът на годност на тези сокове е една година, запечатан и пакетиран в бутилка, съобщава bTV. Как е възможно това, ако плодовете са пресни, и има ли химия в тях?

Всичко започва на хиляди километри оттук – във Флорида или Бразилия. Плодовете се произвеждат само 3-4 месеца в годината, но у нас сок се предлага целогодишно. Това се постига след т.нар. пастьоризация – температурна обработка на плодовете, която спира процеса на разваляне. Пастьоризацията обаче намалява съдържанието на витамин C.

За да се нарича сок, той не може да съдържа нищо друго освен естествени продукти - kонцентрирано плодово пюре, вода и естествени аромати. В някои случаи обаче производителите рекламират продукта си с „истински парченца” плодове, които се добавят допълнително. Те са широко тиражирани като „гума”, която наподобява плод.

Производителите уверяват, че няма консерванти и оцветители. Ароматите са от естествен произход, а захарта в нектарите е разрешена, но в строго определени дози. Контролът обаче не е достатъчно ефективен, защото у нас няма лаборатория, която да хваща злоупотребите.

Сигналната лампа за проблем при соковете може да бъде и цената, ако напитката е с цена под 2 лева, например.

Какво съдържат соковете?

Коктейл от Е-та, оцветители и подсладители – това можете да видите на изписано на опаковките върху някои от напитките. Сред най-често срещаните съставки са аспартам, арабска гума и тартазин.

Тартразинът е оцветител, който придава на храната лимонено-жълт до оранжев цвят. Приготвя се от въглищен катран и е забранен в много страни, но е позволен в точно определени количества.

Аспартамът, една от най-познатите добавки, е изкуствено получен подсладител, заместител на захарта. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Одобрен за използване от Европейската Агенция по безопасност на храните и се използва в над 6000 продукта от различен тип.

Арабската гума, „гума арабика” или „акациева гума” е естествен продукт, който се добива от кората на различни видове акациеви дървета. Използва се в направата на безалкохолни напитки и дъвки, както и в направата на различни цветни пигменти и разтворители, направени от естествени материали. Според експерти тя не представлява риск за здравето на хората.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички