Караиванова: Няма "бонус-малус" преди да има информационна система между МВР и "Зелена карта"


Караиванова: Няма "бонус-малус" преди да има информационна система между МВР и "Зелена карта"
Снимка: БГНЕС

2827

Система бонус-малус трябва да бъде въведена в България. Това смята отиващият да работи в ЕБВР де факто бивш председател на КФН Карина Караиванова.

Караиванова заяви, че недоизчистената концепция приемането на наредбата за бонус-малус се бави. Ще се наложат определени промени заради реакцията на обществото, каза тя и добави, че експертите на КФН работят по отразяването на най-сериозните забележки по предложената концепция за бонус -малус.

"Новият вариант ще бъде представен за обсъждане преди периода, в който ще бъде завършено изграждане на информационната система между "Зелена карта" и МВР", увери Караиванова. Нама как, преди изграждането на тази система, бонус-малус да бъде въведен, поясни ръководителят на КФН.

Същевременно Караиванова каза и, че са предадени данни от КФН на отговорни правоохранителни органи, включително ДАНС, за застрахователния сектор. Тя не влезе в подробности за какво става въпрос и дали е свързано с други застрахователни компании на българския пазар, които може да последват съдбата на кипърското дружество "Олимпик", или е нещо свързано със "Зелена карта" предвид информацията, че има затруднения с изплащането на обезщетения по щети от сключена в България от чужденци "Гражданска отговорност" при катастрофи в чужбина.

По отношение на т.нар. "спящите акции" Караиванова съобщи, че КФН е подкрепила действия за тяхното "раздвижване", адмирира инициативата и изрази съгласие, че предложената концепция има нужда от доизчистване и допълнително обмисляне.

Отчетът на Караиванова за свършеното от нея

Официално на сайта на КФН е публикувано прессъобщение, в което се казва, че "беше постигнато нормативно обновяване на всички сектори, за които отговаря КФН:

- в областта на капиталовите пазари бяха одобрени значими промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа и Закона за пазарите на финансови инструменти;

- в областта на допълнителното пенсионно осигуряване беше усъвършенстван Кодекса за социално осигуряване, като беше прецизирана дефиницията за инвестиции в свързани лица;

- беше приет нов Кодекс за застраховането."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички