Караниколов: Икономиката расте балансирано, доходите остават проблем

Караниколов: Икономиката расте балансирано, доходите остават проблем
Източник: БГНЕС

За първите три месеца на годината държавата е издала сертификати на инвеститори за 130 млн. лева, които ще разкрият 1230 работни места. Съществена тенденция е, че спрямо миналата година е отчетен ръст на инвестициите в производството. Това заяви на бизнес форум министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде БГНЕС.

Все повече инвеститори са се насочили към Северна България в района на Враца, Видин и Плевен, отбеляза министърът.

Караниколов отчете, че под формата на насърчителни мерки, в размер на 7 млн. лева са отпуснати на фирми за подобряване на инфраструктура, за погасяване на социални осигуровки, за обучение на кадри.

"Резултатите показват, че българската икономика бележи балансиран ръст спрямо останалите страни в ЕС. Проблем остават доходите на населението", заяви Караниколов.

Той препоръча бизнесът занапред да не изтъква пред чуждите инвеститори, че България е с евтина работна ръка.

Като предстоящ приоритет за управляващите министърът посочи връщането на повече ученици в училищата, но спомена и че продължава липсата на добър диалог между работодателите и научните среди.

В допълнение на казаното от Караниколов, финансовият министър Владислав Горанов каза, че стабилната фискална позиция е гарант за подобряване на конкурентоспособността. Данъчното облагане няма да се променя. Следващите месеци усилия ще бъдат насочени към работата в сътрудничеството с ЕЦБ и пътя на България към ERM II.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.