Кризисни мерки: Военният завод "Арсенал" съкращава 2000 работници


Кризисни мерки: Военният завод "Арсенал" съкращава 2000 работници
Снимка: БГНЕС

13754

Военният завод "Арсенал" в Казанлък започва големи съкращения на служители. Ще бъдат освободени 2000 души, считано от 29 април, като вече са уведомени Агенцията по заетостта и в Бюрото по труда в подбалканския град. Новината съобщи генералния директор на "Арсенал" инж. Николай Ибушев чрез основаната от него местна коалиция "Алтернативата на гражданите".

Причината е спад на поръчките вследствие кризата с коронавируса и намалението на цените на петрола на международните пазари, които са пренаредили приоритетите на основните клиенти на дружеството, оставяйки на заден план разходите за отбрана.

Първоначалните планове са били да бъдат съкратени 3000 работници, но след преговори със синдикатите бройката е намалена до 2000 души. В "Арсенал" в момента работят 9000 служители.

Извънредната ситуация заради коронавируса засегна промишлеността, като няколко големи предприятия временно спряха работа.

Подобна бе ситуацията и в "Арсенал", които в началото на миналата седмица обявиха, че ще спрат работа до 29 март и ще изпратят в отпуск основната част от служителите си. Военният комплекс обаче се оказа първият голям индустриален работодател, който започва и съкращения.

Кои ще бъдат най-засегнатите браншове от задаващата се вълна от безработица, четете тук.

"Кризата с коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването, също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките", изтъква Ибушев.

Военният завод среща и трудности, вследствие на проблемите с международния транспорт, водещи до забавяне на доставки на материали за производство, както и експедиция на готовата продукция.

Освободените работници и служители щели да се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения.

От предприятието изразяват надежда, че при подобряване на икономическата ситуация в бъдеще, голяма част от съкратените могат отново да бъдат взети на работа в завода.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички