Манолова предлага лихвите за студенти и докторанти да са максимум 3,5%


Манолова предлага лихвите за студенти и докторанти да са максимум 3,5%
Снимка: БГНЕС

2542

В Закона за кредитирането на студенти и докторанти предлагаме лихвите да станат максимум 3,5% или изобщо лихвите да отпаднат. Това каза на пресконференция омбудсманът Мая Манолова.

"Поех ангажимент да участвам и в проекта на Закона за доброволчеството. При Закона за управление на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, предлагаме намаляване на таксите при съдебно обжалване на откази за финансиране, които сега са непосилни за плащане. Петият законопроект, който предлагаме на вниманието на народните представители, е за предстоящите промени в Семейния кодекс. Получавам многобройни жалби срещу проблеми, които възникват с режима на осиновяване - родителски права и конфликти“, обясни Манолова, цитирана от "Фокус". 

Тя посочи, че настоява и за централизиране на органа, който извършва процедурата по осиновяването, отпадане на тайната на осиновяването, както и въвеждане на режима на споделената родителска отговорност.

„Предлагаме промени в Закона за енергетиката. Предлагаме договори на потребителите с фирмите за дялово разпределение; отпадане на таксите при смяна на топлинен счетоводител; отпадане забраната за демонтаж на радиатори, справедливо заплащане на такса „сградна инсталация“, добави още омбудсманът.

Последните законови промени, които предлага, касаят отпадане на ДДС върху дарените храни и регламент за хранителното банкиране.

Манолова съобщи още, че при нея са постъпили 413 жалби срещу частни съдебни изпълнители.

"Промените в Гражданския процесуален кодекс са насочени срещу произвола на частните съдебни изпълнители и проблемите с монополните дружества и банките, които се създават на хората. Има продадени имоти на безценица и съсипани човешки съдби и семейства, много отчаяни хора. Жалбите срещу ЧСИ нарастват. 413 жалби са постъпили до момента към мен. Нямам приемна, в която да не дойдат много хора, които да не се оплакват от действията на частните съдебни изпълнители“, обясни Манолова.

Омбудсманът предлага законодателни промени, които да ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители, като им се отнеме правото да запорират банкови сметки със суми от издръжка и майчинство, пенсии и заплати в минимален размер, както и социални помощи и обезщетения. Според Манолова длъжникът трябва да може и да обжалва оценките на недвижимите имоти обявени за публична продан.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички