Манолова с остри критики към идеята за задължителна здравна застраховка

Манолова с остри критики към идеята за задължителна здравна застраховка
Източник: БГНЕС

Никой от нас не е виждал концепцията или стратегията на здравния министър, с която той даде заявка, че ще прави реформа. От това, което се чува в публичното пространство, всъщност нищо не става ясно. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова в ефира на Нова телевизия по повод идеята на здравния министър Кирил Ананиев за въвеждането на задължителна здравна застраховка в размер на 12 лева на месец.

Не виждам никакви промени, никаква заявка за промени, именно в тази част - отношенията лекар-пациент, в цените на клиничните пътеки, в цените на лекарствата. Доколкото имам информация, се провеждат срещи с представители на различни съсловия, но това, което чувам от тях, е, че те също не са виждали документа, поясни Манолова.

Наистина идеята да се съберат повече пари отново за сметка на гражданите, ми прилича много на гражданска отговорност за автомобил. Тук срещу тази застраховка не е ясно какво ще получи гражданинът, какво ще се промени в предоставянето на медицинските услуги. Получава се възможност източниците на финансирането да стана три. Цялата тази яснота прави изключително лоша услуга на здравния министър и аз бих го призовала час по-скоро да извади предложението, посочи омбудсманът. Аз не съм чула някой да подкрепя тази реформа. Нещата или не са съгласувани, или няма отговор на всички въпроси, категорична бе Мая Манолова.

Аз съм още по-разтревожена, защото имам жалби от граждани, от лекари и медицински сестри от болниците, които са в най-тежко състояние - болницата във Враца, в Ловеч, в Стара Загора. Там най-добре се вижда как едни хора лошо управляват болничните заведения, трупат се дългове, източват се пари. Единственото решение е чрез промяна на контрола. Министърът трябва да каже как ще включи пациентите в контрола. Тук с повишаването на вноските отговор на този въпрос не виждам, разкритикува още идеите на Здравното ведомство омбудсманът.

Високите сметки за вода в София

Не за първи път се сблъсквам с този проблем. Отправям едни препоръки до Министерството на енергетиката да бъде променена наредбата за ВиК услугите след всеки такъв случай, каза Мая Манолова. По думите ѝ получава се така, че гражданите плащат течовете в системата.

Двойният стандарт при храните

Аз съм оптимист, че проблемът ще бъде решен. Това почти единодушно гласуване на евродепутатите, показва, че проблемът е ясен и е поставен на масата, изрази увереност Манолова. Естествено е, че съпротивата е огромна. На нас ни костваше големи усилия. Няма друга такава тема, по която да има пълно единомислие, между институциите и политическите субекти. Очакването от гражданите е наистина огромно и то няма да позволи палиативни мерки, смята омбудсманът. Моето предложение е за създаването на единен европейски огрган за контрол над храните, припомни Манолова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.