Между 30 и 50% от болните от диабет в България не са диагностицирани


Между 30 и 50% от болните от диабет в България не са диагностицирани
Снимка: iStock/Guliver

3627

Информационната кампания на Международната диабетна федерация през 2017 година е под надслов "Жени и диабет". От 415 млн. диабетици в света, половината са жени (бел. ред. - останалите 50% се поделят между мъжете и децата), а над 2 млн. от тях губят живота си заради болестта. Диабетът е деветата причина за смърт при жените в световен мащаб.

Също така сърдечно-съдовите заболявания при болните от захарен диабет тип 2 се срещат 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Смъртността при диабет е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете.

Освен това 45% от жените под 30-годишна възраст в световен мащаб имат диабет, а 16% от бременните имат повишено ниво на кръвната захар. Това съобщи проф. Анна-Мария Борисова по време на по време на пресконференция, организирана от Българското дружество по ендокринология по повод Световния ден на диабета. Според нея е необходимо създаването на Национална правителствена мониторингова програма за неинфекциозните заболявания.

В световен мащаб 50% от болните от диабет не са диагностицирани, а у нас процентът е между 30 и 50%. Един от рисковите фактори при бременните жени е тяхната все по-напреднала възраст за първа бременност.

Установено, е че между 10-13% от бременните имат диабет преди установяването на бременността. Специалистите са категорични, че бременността при жените, болни от диабет, трябва да бъде планирана, но при 2/3 от жените бременността настъпва случайно.

По думите на проф. Анна-Мария Борисова рисковете при бременните с диабет са влошаване на зрението, на работата на бъбреците, спонтанен аборт, прееклампсия. Съществуват и рискове за плода, като различни малформации, едър плод, което е предпоставка за затлъстяване и наднормено тегло в по-зряла възраст. Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички