Над 51 млн. лева ще бъдат отпуснати за коледни добавки на пенсионерите


Над 51 млн. лева ще бъдат отпуснати за коледни добавки на пенсионерите
Снимка: iStock/Guliver

2474

Отпускаме 51,6 млн. лв. за коледни добавки към пенсиите. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Допълнителната сума към пенсията е в размер на 40 лв. и ще се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември 2018 г. е в размер до 348 лв. включително, т.е. до размера на линията на бедност за 2019 г.

1 269 000 пенсионери ще получат добавки към пенсиите. Средствата са общо 51 624 000 лв.

„Заради статистиката и данните – това, което с коалиционните партньори обещахме в рамките на третия ни мандат на управление, съвместно с Патриотите с днешната точка стават 200 900 000 лв. допълни средства върху пенсиите“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът допълни, че парите са събрани от приходните агенции от контрабанда.

Той коментира и темата за замърсяването на въздуха и старите автомобили. "Ако не предприемем стъпки за справяне с мръсния въздух, ще стане късно и ще се озовем с гробище за дизелови автомобили", заяви Борисов. 

“Аз разговарям с парламентарната група на ГЕРБ не като премиер, а като председател на своята партия, която аз съм създал. Ако някой си мисли, че парламентарната група може да има самостоятелен живот, извън партията, това не е така. Затова завчера ги събрах относно двата дискутирани в момента казуси. Единият е за вдигане с 6 до 10 лв. данъка на старите коли. Казах им да го върнат, само че се възпротивиха кметовете. Защото те казват – основната атака срещу нас по градовете е замърсеният въздух, огромният трафик, вредните частици прах“, посочи премиерът.

Той отбеляза, че във Франция планират през 2022 година да забранят дизеловите автомобили. „Ако ние не започнем тези стъпки, в един момент, както се озовахме с моргите за стари автомобили около Перник, Дупница и София, можем да се озовем и с гробище на дизеловите автомобили. И тогава ще бъде късно. Затова помолих включително и президентската институция, която ни критикува, да отиде Менда Стоянова и да обясни заедно с кметовете за какво го правим, защо се иска. Паралелно с това върви и санкция вече, процедура от ЕК за чистота на въздуха. Да, много е популистко, но рискът е този. Нека да го дебатираме в обществото“, допълни премиерът. „Виждате безумно голям е трафикът. Коли на по 20 години. Някой ще каже: да, де ама бедни са една част от българите, защото наред с всички има и много скъпи и нови коли. Какво карахме до 90-а година като управляваше партията на г-н Радев? Тогава се чакаше по 12 години за кола, караше са само в неделя или събота. Някой ще каже, ама и стандартите се промениха. Ами като са се променили стандартите, вижте колко сега са горивата и минималната заплата и съответно колко е била при мандата на БСП, когато избраха Орешарски да ги представлява. Има факти, цифри, те са ясни“, коментира Борисов.

Във връзка с цените на горивата, той посочи: „Възложил съм на финансовия министър да направят промени в наредба 18 и когато зареждаш на бензиностанцията, така при сметките си за ток, хората да вижда разбита цена колко е производствената цена, акциза, ДДС - как се формира цената“.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички