Нетаняху към Борисов: Няма да забравим как българи са лягали на релсите, за да спасят евреите

Нетаняху към Борисов: Няма да забравим как българи са лягали на релсите, за да спасят евреите
Източник: Министерски съвет

Приятелството ни датира от много отдавна. Ние никога няма да забравим миналото. Как българските граждани са легнали върху жп релсите, за да предотвратят депортирането на евреите си. Това каза израелският премиер Бенямин Нетаняху преди среща с българския си колега Бойко Борисов.

„Споделяме изключително добро приятелство. Споделяме мост, изграден между българския и израелския народ - това са българските евреи, които са допринесли изключително много за развитието на Израел“, заяви той.

„Оценяваме всичките ви действия срещу антисемитизма и усилията ви в общата ни битка срещу радикалния ислям. Не по-малко и в борбата срещу тероризма, който редовно води до жертви не само в нашите две страни, но и в международен план“, посочи Бенямин Нетаняху, цитиран от "Фокус".

От своя страна премиерът Борисов заяви, че ще се водят разговори с Израел за съвместно производство в областта на отбраната, например на бойни дронове.

„Невинаги отношенията между ЕС и Израел са на висотата, която трябва да бъдат. Винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността и стабилността в Близкия изток. Нашите военни пилоти и пилотите на Израел провеждат в България седмици наред въздушни боеве“, заяви той.

По думите му срещите са Нетаняху са изключително полезни в сферите на медицинската апаратура, на фармацията, на земеделието.

Борисов допълни, че се надява през септември в Тел Авив да бъде открит паметник на подвига за спасяването на българските евреи.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.