Нито стотинка парични дарения в отчетите на ГЕРБ и ДПС


Нито стотинка парични дарения в отчетите на ГЕРБ и ДПС
Снимка: БГНЕС

2619

Липсват данни. Това е записано в графата „Дарители“ на отчета на ГЕРБ за предсрочните парламентарни избори от пролетта на тази година. Става въпрос за парични дарения. Същото е положението и с ДПС.

Оказва се, че в подкрепа на каузата на ГЕРБ са давани само автомобили от техни симпатизанти. Тези коли са ползвани за предизборната кампания. Цели 36 автомобила са отпуснати на партията на Борисов за предизборни нужди.

За сметка на това за ДПС 659 души са предложили безвъзмездно някаква услуга. Предимно на партията на Ахмед Доган са давани автомобили за ползване, но има и предоставени помещения за предизборната кампания.

Същевременно вторите на изборите – БСП, имат 626 парични дарения, показват данните, предоставени от Сметната палата. Проверка на Actualno.com показа, че едно от даренията е за 10 000 лева. То е направено от Мирослав Попов от София, който посочва, че парите са от заплати и спестявания. Иначе има само още едно дарение за червената партия на стойност над 1000 лева – от 2000 лева.

По отношение на безвъзмездните дарения БСП също печели спрямо ГЕРБ – 77 души са предоставили нещо безвъзмездно на социалистите. За разлика от при ГЕРБ, освен автомобили за кампанията на БСП хора са работили доброволно без пари.

При "Обединени патриоти" картината също е интересна. Те имат само петима дарители, но всичките с внушителни суми. Трима са дали по 10 000 лева, един – 9000, а последният – 3000. Тук впечатление прави, че един от дарителите е бившият ни футболен национал Радостин Кишишев. Той е записал в декларацията си, че произходът на парите е от "заплати и лични средства". Безвъзмездно за ползване през предизборната кампания на "Обединени патриоти" колите си са дали 15 души.

Последната партия в парламента - „Воля“ на Веселин Марешки, има 414 дарители, отпуснали парични средства. Нито един от тези дарители обаче не е дал четирицифрена сума. Безвъзмездни дарения са направили само 14 души, като всичките са под формата на услуги. Пример е пиарът на „Воля“ Стефан Августинов, който работи безвъзмездно за партията.

Относно партиите, останали извън парламента, за Движение Да България, в което основната действаща сила беше партията на Христо Иванов „Да, България“, пари са дарили 257 души. Един от големите дарители е собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев, който се отчита с 10 000 лева собствени средства, също както и Божидар Бакалов. „Реформаторски блок – Глас Народен“ е с 211 дарители, а „Нова република“ - с 26, като един е дал 8000 лева.

От Сметната палата уточняват, че ще одитират участниците в изборите за Народно събрание за случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лв. По предварителни данни 26 участници надхвърлят тази сума.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички