Оборудването за АЕЦ "Белене" не се съхранява правилно, твърди Овчаров

Оборудването за АЕЦ
Източник: БГНЕС

Идващото оборудване за "Белене" не се съхранява както трябва, обяви бившият енергиен министър от времето на кабинета "Станишев" Румен Овчаров, който тогава беше освободен от поста си заради корупция - т.нар. афера "Топлофикация", а сега има обвинения както за проекта "Белене", така и за Мини "Бобов дол". Той показа снимки в студиото на bTV, за да потвърди твърденията си.

По думите му идващото оборудване не се консервира и няма гаранция, че в бъдеще няма да има повреди заради неправилно съхранение.

Овчаров допълни, че съхранението на оборудването няма да бъде евтино и призова държавата да намери експерти у нас, които да се погрижат за това. Той напомни и, че преди време е предлагал да намерим начин и евентуално да плащаме оборудването да си стои в Русия, защото там ще се грижат по-добре за него.

Припомняме, че оборудването е част от делото, което загубихме срещу "Атомстройекспорт" - на стойност 620 млн. евро.

"С "Белене" дълго време вървим в грешната посока. Въпросът е каква е позицията на българската държава, няма построена АЕЦ без такава позиция. Глупави и наивни са приказки на държавата, че някой ще дойде и ще построи централата. Държава носи отговорност за построяването, за щета на трета страна, за радиоактивните отпадъци", каза още Овчаров.

Припомняме, че в момента Овчаров има обвинения за умишлена безстопанственост за Мини "Бобов дол" - за отдаването им на концесия на Христо Ковачки, както и за "Белене" - за нанесени щети от 193 млн. евро, защото като министър е допуснал сключване на споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт", преди да е избран инвеститор по проекта "Белене".

Помолен да коментира казуса "Емко" Овчаров заяви, че този случай и т.нар. "Кумгейт" са много пряко свързани теми, защото "това е моделът на управление ГЕРБ или Борисов. Той прави каквото си поиска в държавата. Защото проблемът на "Емко" възникна, когато Гебрев реши, че ще става собственик на "Дунарит". Това всичко се случва със знанието и указанието на министър-председателя. Бойко Борисов прави каквото си иска и никой не му се бърка, Делян Добрев прави каквото си иска в Хасково и никой не може да му се бърка. ГЕРБ управляват вече толкова време, че решиха, че всички те са началници, а ние сме глупаци. Въпросът е по какъв начин държавата осребрява активите на КТБ, до момента го прави по най-лошия начин. Ще се освободим от тези модели, когато ГЕРБ и Бойко Борисов бъдат свалени от власт."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.