Около 10% са нарушенията при проверки на таксиметрови апарати през 2016 г.


Около 10% са нарушенията при проверки на таксиметрови апарати през 2016 г.
Снимка: БГНЕС

3205

Около 10% са регистрираните нарушения при проверките на таксиметровите апарати през миналата година, като повечето от тях са административни. Това стана ясно от думите на и.д. председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Валтер Василев, който участва в откриването на XIII Национална научно-практическа конференция под наслов „Измерванията в транспорта“, съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.

Събитието се организира по повод Международния ден на метрологията и професионалния празник на българските метролози – 20 май в партньорство с Българския институт по метрология и Съюза на метролозите в България.

„През изминалата година ДАМТН е извършила 347 проверки, на лица, които използват таксиметрови апарати при осъществяваните от тях услуги“, съобщи Валтер Василев. Част от проверките са били самостоятелни на агенцията, а друг дял – съвместно с ИА „Автомобилна администрация“ и други институции, стана ясно от думите му. При тези инспекции са установени 37 апарата, на които е липсвал знак за извършена проверка – задължително условие, за да се гарантира, че устройството е изрядно и таксито има право да работи. В резултат на проверките са съставени 35 протокола за задължителни предписания и 32 акта за установяване на административни нарушения.

Установен е и 1 апарат, който е бил технически неизправен, а в един автомобил е намерено и допълнително устройство, което манипулира данните – т.нар. „помпа“. Всяка година екипите на ДАМТН и Автомобилна администрация правят съвместни акции за установяване на такива нарушения, но те са много трудни за регистриране. Най-често това става с използване на таен клиент, като предварително се измерва разстоянието, по което ще премине таксито. Всичко това отнема време и значителен ресурс. Затова е много важно и гражданите да подават сигнали към компетентните институции когато имат съмнения дали изминатото разстояние и общата платена сума отговарят на обявените тарифи.

„През изминалата година направихме и 160 проверки на регистрирани сервизи за тахографи за спазване на задълженията им по Закона за автомобилните превози“, допълни Валтер Василев. В резултат са съставени 18 протокола за задължителни предписания, а при проверки на пътя са установени две лица с допълнителни монтажни табели върху тахографите. Нещо, което е грубо нарушение и предпоставка за възникване на пътно-транспортни инциденти.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички