Парламентарната комисия по туризъм прие промените на Симеонов за шума


Парламентарната комисия по туризъм прие промените на Симеонов за шума
Снимка: БГНЕС

3246

Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, предложен от Министерски съвет.

13 от членовете на комисията гласуваха „за“, нито един не беше против, а един се въздържа.

В законопроекта се предвижда забрана за озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето между 14.00 и 16.00 ч. и между 23.00 и 8.00 часа с изключение на териториите на железопътни гари, автогари, аерогари и др.

Предвижда се и контролът върху спазването на закона да бъде разделен на две за двата периода, като за този през светлата част на денонощието промени няма да има. А за периода между 23.00 и 8.00 часа, когато озвучаването е забранено, контролът да се извършва само от служители на МВР, а не и на Регионалната здравна инспекция, както е в момента.

Предлагат се промени и в санкциите за нарушителите на закона, които ще се увеличат двойно. Законът предвижда и затваряне на обектите, при които бъдат открити нарушение, като при първо нарушение обектът за затваря за 7 дни, а при последващо - за 30 дни.

Не е проблем промените в закона за шума да влязат в сила в средата на туристическия сезон. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание след заседанието, предаде "Фокус".

„Не е проблем, ако законът се приеме сега, той да влезе в средата на туристическия сезон. Няма как да е проблем, защото той и сега действа в по-голямата си част. Законът само ще промени механизма на контрол, ще прехвърли функциите от Министерството на здравеопазването на Министерството на вътрешните работи и ще увеличи санкциите. Нищо същностно не променяме. Така че всички, занимаващи се с туристически бизнес, го знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва, да заповяда в Слънчев бряг“, каза вицепремиерът.

На въпрос дали този закон няма да бъде приложим само за едно лято, Симеонов отговори: „Не съм баба Ванга да гледам в бъдещето. Може и да не съм на този пост, така че нищо не мога да кажа“.

На въпрос дали има диалог с министъра на туризма Николина Ангелкова, той отговори: „Това са вътрешни неща, от семейната кухня. Не ме карайте да издавам семейни тайни“.

На въпрос дали Ангелкова го саботира с предложението си ограниченията за шума да не важат за курортите, което е коренно противоположно на искането му шума там да бъде ограничен, Симеонов обясни, че ако саботажът продължи, не вижда смисъл да продължава "да прави каквото и да било".

Предлагаме националните курорти да не попадат в обсега на закона за шума, защото темата за статута им трябва да бъде разгледана по-детайлно, заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на заседанието.

„Министерството на туризма е внесло своето становище по законопроекта във водещата комисия по здравеопазване и в него сме изразили конкретни предложения по три члена от закона. Искам само да обоснова нашето предложение защо националните курорти да не попадат в обсега на закона за шума - не защото не искаме да има ред в това отношение, а защото считаме, че темата национални курорти трябва да бъде разгледана по-обстойно и по-детайлно“, каза още тя и посочи, че откакто съществува Министерството на туризма работна група работи по т.нар. статут на националните курорти.

„Поради което в подложения на обществено обсъждане Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, сме предложили в чл. 56б Министерския съвет да приеме наредба за националните курорти, с която да се уреди организацията и управлението на туристическите дейности на територията на националните курорти. В това число, да се регламентират и всички тези правила, засягащи околната и жизнената среда в тях. Мисля, че до Комисията по икономическа политика и туризъм има депозирани становища на тур оператори, в това число и чуждестранни, и на туристически организации и сдружения, които считат, че едно по-детайлно разписване на това къде и кога в националните курорти следва да се съблюдава шумовата хигиена. Предвиждаме това да се случи. Предлагаме представителите на туристически организации и собствениците на обекти по време на консултативните съвети да имат мнозинство от 50% плюс един глас“, каза още Георгиева и посочи, че Министерството на туризма предлага това с цел да се намери балансирано решение и да се съдейства за развитието на различен вид туризъм.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички