Петкова: Колко ще струва държавното участие в ЧЕЗ е последна тема


Петкова: Колко ще струва държавното участие в ЧЕЗ е последна тема
Снимка: БГНЕС

2489

Няма как правителството да даде отговор за сделката за ЧЕЗ, защото тя е проведена по чешкото законодателство, с конкурс, стартиран от чешката компания. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова като задочен отговор на вчерашното искане за отговори от страна на правителството, което отправи президентът Румен Радев.

Петкова отново напомни, че по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски (2003 година) е било решено държавата да излезе от ЕРП-тата – защото не може да се осигури финансиране, защото държавата не била добър стопанин. Хубаво е това да се припомни на всички партии, заяви министърът, според която има "изкуствено създадена ескалация".

На директен въпрос на Нова телевизия иска ли сегашното правителство да върне държавата в ЧЕЗ и ЕРП-тата, Петкова отговори, че било изключително важно българските граждани да бъдат спокойни. Искаме страховете да бъдат минимизирани, но участието на държавата не зависи само от нас, уточни министърът. Според нея темата колко ще струва държавното влизане в ЧЕЗ била "последната, която ще се разисква". Тя подчерта и, че държавата няма да помага на Гинка Върбакова да търси пари за осъществяване на сделката.

Малко изненадана съм от коментар на "този господин" (бел. ред. – коментарът на председателя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш, че Бойко Борисов изглежда не иска ЧЕЗ в България и че не се прави залог със сделката за сметка на отказ от арбитража за 500-600 млн. евро, който чешката компания стартира срещу България, защото счита, че българските власти не пази инвестиционната среда в страната), заяви Петкова, която била силно и неприятно изненадана от тези думи. Тя коментира, че никой не е пречил на ЧЕЗ и им е била дадена възможност да се развиват. Инвестиционната среда е много добра, показват го данните от Евростат, добави Петкова, която не пропусна да каже, че в България се спазват българските закони.

И в трите ЕРП-та констатирахме нарушения по Закона за обществените поръчки, припомни Петкова за държавна проверка преди няколко години, като добави, че и трите дружества били "почти напълно неглижирали" закона.

Не съм усетила "Инерком България" да не иска държавата да влезе в сделката, категорична беше Петкова. Трябва да има много ясен анализ за вариантите за влизане на държавата в сделката – с плюсовете и минусите на всеки вариант. След това ще се обсъди кой вариант е най-подходящ, уточни министърът. И на практика не коментира дали България сега обмисля вариант, при който българският бизнес на ЧЕЗ може да мине в ръцете на индийски инвеститор. Според ЧЕЗ това може да стане, ако Върбакова не плати в срок от 9 месеца след официалното сключване на договора за продажба.

Петкова коментира и думите на председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, че като чул за пръв път за сделката решил, че е фалшива новина. Сигурно не е бил добре информиран, така си обяснявам тази реакция, обясни министърът.

Как Теменужка Петкова се е запознала с Гинка Върбакова прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички