Петкова: Обединението на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" би създало повече проблеми, отколкото решения


Петкова: Обединението на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" би създало повече проблеми, отколкото решения
Снимка: БГНЕС

2913

Разглеждаме варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2, но това би създало повече проблеми, отколкото решения. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред енергийната парламентарна комисия.  

По думите ѝ ставащото с ТЕЦ „Марица Изток“ 2, се случва с всички въглищни централи в Европа. "Истината е, че българската електроенергийна система не е подготвена и не би могла да издържи без тези въглищни централи. Те са 3974 МW като мощност. Българската електроенергийна система няма как да се справи без този тип мощности. Трябва да обединим усилията и да намерим най-доброто решение за този тип централи у нас, защото те са пряко свързани с енергийната сигурност на страната, съответно с националната ни сигурност. Разработваме различни варианти“, каза Петкова, цитирана от "Фокус".

Според нея трябва да се намери краткосрочна мярка, която да даде възможност до края на март 2019 г. да се направи така, че да бъдат закупени емисиите за ТЕЦ „Марица изток“ 2. Петкова поясни, че се разглеждат и варианти за дългосрочна мярка. „До края на другата седмица ще имаме вече готов вариант с предложения, който ще бъда готова да представя пред Комисията по енергетика“, допълни още министърът на енергетиката.

Петкова поясни, че цената на парниковите емисии, които държавата плаща, в началото на годината бяха 8 евро за тон, а преди 3 седмици - 25 евро. „Това, което ТЕЦ „Марица Изток 2 трябва да плати, за да купи тези емисии и да работи през следващата година, е малко над 466 млн. лева. Ако не бъдат закупени, съгласно европейските правила, ТЕЦ-ът няма право да работи или ако продължи дейност със съответните глоби – съответно по 100 евро за всяка една от емисиите”, обясни министърът.

По думите ѝ обединението на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения.

"Това, което ние сме направили като оценка на такъв един вариант, показва следното. Такова едно обединението би създало повече проблеми, отколкото би дало решения. АЕЦ „Козлодуй“ е подписал конвенция, свързана с неговата финансова стабилност. Няма как една атомна електроцентрала да бъде подложена на финансов риск. На второ място има сключено споразумение с Евратом, по силата на което има определени клаузи“, заяви още Петкова.

Тя уточни, че тук стои въпросът за така наречената концентрация и дали това обединение би повлияло на пазара. „На трето място става въпрос за кроссубсидиране, което ЕК следи много стриктно и това е наистина един много сериозен проблем. Отделно от това на АЕЦ „Козлодуй“ са му необходими средства за удължаване на живота на шести блок“, посочи още министърът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички