Предлагат един контролен орган да следи системата на ТЕЛК


Предлагат един контролен орган да следи системата на ТЕЛК
Снимка:

2274

Един контролен орган към НОИ да следи цялата система на ТЕЛК - тази идея е била обсъдена на среща между вицепремиера Красимир Каракачанов, зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова и представители на организациите на хора с увреждания.

„Сега има 9 органа, които контролират работата на лекарските комисии, но се вижда, от това няма ефективност и контрол“, заяви Петрова.

Предложението е новият контролен орган да бъде към НОИ, който има териториални дирекции, които биха могли да извършват проверките на регионално ниво.

Петрова заяви, че в министерството на труда и социалната политика непрекъснато постъпват сигнали за неправомерно издадени ТЕЛК-ове. След създаването на националния орган за контрол на лекарските комисии всеки сигнал ще бъде разглеждан от експертите.

„Тези комисии ще имат сключени договори с доверени здравни заведения и, ако експертите имат съмнение по документи тогава те могат да поискат нови изследвания в съответните здравни заведения“, обясни още зам.-министърът на труда и социалната политика, цитирана от "Монитор".

Обсъдено е и лекарите, които злоупотребяват и допускат издаване на документи с невярно съдържание, да носят наказателна отговорност. Когато се установи, че лицето няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде принудено да възстанови сумата, която е получавало през годините.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички