Промяна в ДОПК ограничава безпрецедентно плащанията в брой


Промяна в ДОПК ограничава безпрецедентно плащанията в брой
Снимка: Thinkstock

4821

Поправка в Данъчно-процесуалния кодекс (ДОПК), която е записана в Преходните и заключителните разпоредби, ще затрудни много плащанията на по-малки фирми и обикновени граждани и облагодетелства в огромна степен банките в България. Поправките са дело на Министерския съвет.

Според изменението в Закона за ограничаване на плащанията в брой (стр. 27), от 1 август до 31 декември тази година ще се плаща задължително чрез банков превод, когато стойността на заплатената стока и/или услуга е над 5000 лева. От 1 януари, 2018 година, границата става още по-ниска – 3000 лева. А от 1 януари, 2019 година, летвата съвсем изчезва – до 1000 лева. Промените са в чл. 3 на Закона за ограничаване на плащанията в брой.

В момента в България може да се плаща в брой за всичко, което струва до 10 000 лева.

Промяната означава, че дори по-скъп смартфон или сметката за абитуриентския бал в ресторанта няма да могат да бъдат платени в брой, а ще трябва да се плаща по електронен път и да се ползват услугите на банка.

"Какво се случва с хората в малките населени места, където банковата мрежа не е добре развита и те желаят да продадат земеделската си продукция например", питат от "Нова република", откъдето сигнализират за промяната. За дясната партия това е опит да скандална промяна да мине незабелязано.

Основен аргумент за ограничаване на плащанията в брой е да се намали делът на сивата икономика в България и укриването на данъци, защото това съответствало на практиката в ЕС. С тази мярка щяла да се ограничи възможността бизнесът в България да не отчита счетоводно приходи, както и да не внася дължими осигуровки, пише още в мотивите.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички