Работодателите питат властта защо "Бял поток" ще заобиколи България


Работодателите питат властта защо "Бял поток" ще заобиколи България
Снимка:

4472

Бизнесът отправи запитване към управляващите защо важен газопровод ще заобиколи България.

Недоумение буди насочването на газопровода "Бял поток" към Румъния и оттам - за Западна Европа, заобикаляйки по-краткия път през България, игнорирайки определянето на енергийната свързаност на България със Западните Балкани. Решения за пътя на газопровода се приемат по време на нашето Европредседателство и ни обричат да станем придатък към Западните Балкани. Това пишат АИКБ, БСК и КРИБ в свое специално писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Работодателите посочват, че за важността на проекта "Бял поток" е говорил лично еврокомисар Марош Шефчович, който го определил като проект от "общ интерес" с трета страна. Става въпрос за Туркменистан, откъдето трябва да тръгне тръбата. Сега обсъжданият маршрут на газопровода, през който ще текат 16 млрд. куб. метра газ, е Туркменистан – Азербайджан – Грузия – Черно море – Румъния – Западна Европа. Идеята е проектът да заработи през 2022 година.

"Надяваме се, че нашите представители в ЕС ще положат необходимите усилия този проект да определи България да стане разпределител със стратегическото си положение на този енергиен поток.

Надяваме се, че Вашите контакти с лидерите в ЕС по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще помогнат да бъде издигната ролята на България в областта на енергийната свързаност на Западните Балкани и ще дадат възможност успешно да решаваме въпросите по диверсификацията на доставката на енергийни източници, а също и връщането на позициите ни като енергиен център, които изпуснахме, докато бе спрян проектът "Южен поток", пишат още от работодателските организации.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички