Руска компания ще изгражда "Турски поток" през България, реши "Газпром"


Руска компания ще изгражда "Турски поток" през България, реши "Газпром"
Снимка: БГНЕС

2803

Главен изпълнител за разширяването на българската газотранспортна система от Турция към Сърбия на стойност от 1,4 млрд. евро ще бъде Тръбната металургична компания (ТМК) на Дмитрий Пумнянски. Това съобщи руското издание РБК, като се позовава на два източници, запознати с условията на проекта.

Формално търгът още не е завършил, но „проектът трябва да се реализира в ускорено темпо, още повече че в Сърбия (строителството от границата с България до границата с Унгария) работата е в разгара си“ - поясни един от източниците за РБК. По думите му ТМК ще осигури тръбите за проекта и вече води преговори за сключване на договор за строителните работи с австрийската Strabag. Но от подразделението на Strabag отричат информацията.

Представител на ТМК съобщи за РБК, че в момента компанията не участва в проекта за строителството на българския участък на „Турски поток“, но разглежда възможността за участие в търга на „Булгартрансгаз“ и очаква решение за неговото възобновяване. От „Булгартрансгаз“ не са коментирали информацията.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че компанията "Атоменергоремонт" АД оттегли жалбата, с която блокира поръчка на "Булгартрансгаз" ЕАД за т.нар. "Турски поток", чиято стойност без ДДС е 2,286 млрд. лева. Поръчката е с предмет „Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране – фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Разширение на газопреносната инфраструктура на"„Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", етап "Линейна част". Тя бе обявена на 21-ви декември 2018 година. По жалбата на дружеството от 12-ти февруари срещу дадени от възложителя разяснения Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство на 13-ти и ден по-късно процедурата за избор на изпълнител бе временно спряна.

Справка в сайта на КЗК сочи, че "Атоменергоремонт" АД чрез изпълнителния си директор Николай Петков е оттеглило жалбата си в деня, в който е издадена заповед за спиране на всички действия по хода на процедурата заради въпросното обжалване. Заповедта е на Любомир Кръстев – ръководител на отдел "Възлагане на обществени поръчки" и пълномощник на изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД. Към днешна дата процедурата не е възобновена. Крайният срок за подаване на оферти за участие изтичаше на 15-ти февруари, но поръчката беше де факто спряна един ден по-рано. С подаването на жалба от заинтересовано лице и образуваното впоследствие производство на практика беше удължен срокът за подготовка и подаване на оферти.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички